Regler i arbeidslivet - lettlest utgave
Arbeidslivet er preget av en rekke regler og retningslinjer som skal sikre trygge og rettferdige forhold for alle arbeidstakere. Enten det gjelder ferie, fravær, egenmeldingsordninger eller [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I 2012 utarbeidet NAKU ved Stian Reinertsen en nasjonal tilstandsrapport om arbeids- og aktivitetssituasjonen blant personer med utviklingshemming. Denne rapporten søker å synliggjøre arbeids- og aktivitetstilstanden for personer med utviklingshemming i lys av de politiske og ideologiske målsettinger om deltakelse i arbeidslivet.
Om datainnsamlingen
Oversikt over antall utviklingshemmede registrert i fylkene er hentet fra Kommunal- og regionaldepartementet sine data over inntekt i kommunene i 2008.
Data over prosentandelen som er kartlagt i prosjektet, i forhold til det totale antall registrerte personer med utviklingshemning i alle kommunene i fylket, er hentet fra det kommunale saksbehandlersystemet Profil og NAVs datavarehus i perioden oktober 2009- desember 2010.
Landets 430 kommuner fikk forespørselen om å utlevere sine register over personer med utviklingshemming i alderen 16-67 år. Det var 263 kommuner som besvarte undersøkelsen. Utvalget er på 9023 personer.
Resultater
Det er 40,7 % av personer med utviklingshemming som er i statlige arbeidsmarkedstiltak (VTA i skjermet virksomhet, VTA i ordinær virksomhet og Arbeid med Bistand). Av disse er det 34,6 % som har tiltaket VTA i skjermet virksomhet, 3,2 % har VTA i ordinær virksomhet og 2,9 % er i tiltaket Arbeid med bistand.
Det er 47,6 % av alle personer med utviklingshemming i yrkesaktiv alder som er brukere av kommunale dagtilbud. Ut i fra analyser er det ingen sammenheng mellom antall brukere av dagtilbud og antall innbyggere i kommunene. Det er 20,7 % av brukere som er på dagtilbud som fyller NAVs krav til VTA.
Det er 11,7 % av personene med utviklingshemming som er uten ordning/tiltak. Andel uten tiltak/ordninger er størst i de minste kommunene.
Rapporten viser at personer med utviklingshemming er segregert i tiltak som tilbys i skjermede virksomheter. 85% av alle som er i statlige arbeidsmarkedstiltak er tilknyttet segregerte ordninger med VTA i skjermede virksomheter, mens 15 % er i tiltakene VTA i ordinære virksomheter og Arbeid med bistand, disse tiltakene er i bruk for integrering i ordinært arbeidsliv.
Med de funnene som foreligger, kan man langt på vei konkludere med at det fortsatt er en del barrierer mot yrkesmessig deltakelse som utviklingshemmede møter
Deltakelse i arbeidslivet - en av de viktigste rollene vi har
I filmen under som ble publisert i 2013 forteller Stian Reinertsen, phd fra undersøkelsen, og viser til en negativ utvikling når det gjelder utviklingshemmedes generelle arbeidsdeltakelse og sysselsetting i vekst- og arbeidsmarkedsbedrifter. I filmen forteller også professor Karl Elling Ellingsen om en undersøkelse blant private bedrifter i Norge, og om betydningen rollen som arbeidstaker har for utviklingshemmede spesielt. Artikkelen, Nederst ved enden av bordet kan du lese her
Rapporten kan laste ned fra lenken under.
Ellingsen, K. E. (2011) Nederst ved enden av bordet? Om utviklingshemmedes deltakelse i arbeidslivet. Fontene Forskning 2/11 s.4-19
Reinertsen, S. (2012) Arbeids- og aktivitetssituasjonen blant personer med psykisk utviklingshemming. (NAKU)
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».