Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
For å forebygge rusproblematikk eller avdekke og behandle et rusproblem, er det av betydning at kommunalt ansatte har kunnskap om utviklingshemming, om rus og om psykiske lidelser. Filmforelesningene gir en innføring om rusproblematikk generelt og om utviklingshemming og rus spesielt. Temaene er: Forekomst og diagnostisering, risikofaktorer, sårbarhet og konsekvenser, tiltak og behandling.
Selv om det begynner å bli noen år siden disse filmene ble laget, så er det kunnskap her som er nyttig i arbeidet knyttet til rus og utviklingshemming.
Film 1 har tittel: «Rus og psykisk utviklingshemming»
Filmen handler om hva rus og rusproblematikker er, om rusmidler og skadevirkninger, om rus og utviklingshemming og hva vi trenger kunnskap om. Filmen avsluttes med refleksjonsspørsmålene: Med utgangspunkt i verdier som normalisering, integrering og selvbestemmelse, hvordan skal vi som tjenesteytere forholde oss til mennesker med utviklingshemming som bruker alkohol? Kan det og skal det begrensninger og hvor skal eventuelle grenser trekkes.
Lysark fra film 1.
Foreleser: Psykolog Stein Ketil Sauarlia, Habiliteringstjenesten for voksne, St. Olavs Hospital.
Film 2 har tittel: «Kartlegging og utredning av rusproblemer»
Filmen handler om kartlegging og utredning, signaler på rusvansker, bruk av rus, skadelig bruk av rusmidler, rusavhengighet, diagnostikk og behandling, ulike kartleggingsverktøy.
Filmen avsluttes med refleksjonsspørsmålet: Hvilke grunner kan det være til at tjenesteytere og pårørende viser motstand mor å tenke at personer med utviklingshemming kan ha rusproblemer?
Lysark fra film 2
Film 3 har tittel: «Sårbarhet og konsekvenser».
Filmen handler om generelle risikofaktorer for rusmisbruk, særlige risikofaktorer for personer med utviklingshemming, konsekvenser av rusbruk, tiltak og behandling, lov grunnlaget for tjenesten. Filmen avsluttes med refleksjonsspørsmålene: «Rett til å gå til grunne»?Hva er faglig forsvarlig helsehjelp og omsorgstjenester når lovbestemmelser kommer i konflikt med fagetikken? Hvordan kan en konflikt mellom lov og etikk håndteres?
Lysark fra film 3.
Film 4 har tittel: «Praktisk miljøterapeutisk behandling»
I filmen foreleses det om utfordringer og suksessfaktorer for å lykkes i miljøarbeidet med personer med utviklingshemming og rus. Bakgrunnen er 10 miljøarbeiders erfaringer i rusbehandlingen for personer med utviklingshemming. Hovedtemaene er, læring, team og teamarbeid, motivasjon og motivasjonsarbeid, med-leverturnus, individuell tilpasning av tjenestene, etablering av struktur, personalets egnethet, myndiggjøring av personalet og personalsamarbeid, samarbeid med spesialisthelsetjenesten, pårørende som ressurs, tilbakeføring til hjemkommunen.
Lysark til fim 4
Foreleser: Psykolog Jack Opdal, KOA
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».