Blind spots: - Hvordan behandler vi psykiske helseproblemer blant personer med utviklingshemming?

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Det er temaet leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen, skal holde foredrag om på årets EAMHID- konferanse i Berlin.

- Jeg har kalt foredraget mitt «Blind spots». Hadde deltakerne kjent til Johan Bojer ville jeg kalt det «Å vinne fram på en kant er å forsømme seg på en annen». Foredraget handler om hvordan vi i Norge fanger opp, følger opp og gir tilbud om behandling når personer med utviklingshemming har psykiske helseproblem. 

Ellingsen forteller at han kommer til å gjennom både historie og forskning på feltet.

- Kort fortalt kommer jeg til å gå gjennom noe av forskningen om prevalens før og etter nedleggelsen av institusjonsomsorgen. Jeg kommer også til å se på tilsvarende tall hentet fra nyere tid, og gi noen beskrivelser av hvilke behandlingstilbud som er under utvikling nå med eksempler på FACT-team og Primærhelseteam. Jeg kommer også til å snakke om NAKUs og NKUPs oppgaver, samt oppbyggingen innen spesialisthelsetjenestene.

Blind spots
Ellingsen er opptatt av viktigheten med å være oppmerksom på såkalte «blind spots» eller «blinde flekker» i forskningen.

- Noen områder, som eksempelvis helse og psykisk helse, får mindre oppmerksomhet når oppmerksomheten rettes mot normalisering og integrering, som var den ideologien reformen ble bygd på. Rapporter og forskning har ført til at det i dag er økt oppmerksomhet på slike «blinde flekker» og tiltak er iverksatt. Om disse er tilstrekkelige er et annet spørsmål. Det er selvsagt ønskelig at en følger med på alle de viktige forholdene knyttet til tjenesteutforming. Her ser vi at det også er viktig at det forskes bredt for å avdekke slike blinde flekker. Jeg er bekymret for at dagens praksis med store forskningsområder i noen grad vil følge trender, hvor en ikke i samme grad fanger opp bredden og avdekker slike blinde flekker.

EAMHID
Konferansen retter seg mot fagmiljøer som arbeider med psykisk helse og utviklingshemming, forteller han videre.

- EAMHID står for European Association for Mental Health in Intellectual Disabilities, og hadde sin første kongress i 1995. Dette er en konferanse som i hovedsak retter seg mot fagmiljøer som arbeider med psykisk helse og utviklingshemming. Mange har bakgrunn fra medisin, psykiatri og tilsvarende fagområder. 

Ellingsen kommer ikke til å ta turen til Berlin i år.

- Det blir nok ingen tur til Berlin. Jeg regner med å sitte på kontoret mitt på NTNU i Trondheim og dukke opp på en skjerm i Berlin. Der treffer jeg Trine Lise Bakken som skal lede sesjonen jeg deltar i, avslutter han.

Konferansen går av stabelen 23- 25.september 2021.

Les mer: EAMHID 2021 Berlin

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon