Brukertilgang i journalsystemet

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Fagrådgiver Kari Anne Torp Bertelsen (t.h.) og vernepleier Espen Søyland fra Halden kommune

Denne uken har NAKU besøkt Halden kommune for å få innsikt i hvordan personer som mottar helse- og omsorgstjenester benytter brukertilgang i fag- og journalsystemet Omhu. Ansatte i kommunen har lagt til rette for denne tilgangen, og hensikten med møtet var å lage en eksempelartikkel til kunnskapsbanken.

Fagrådgiver Kari Anne Torp Bertelsen (t.h.) og vernepleier Espen Søyland fra Halden kommune forklarer at å gi personene selv tilgang til journalsystemet handler om å legge til rette for brukermedvirkning.

- Det at personene som mottar tjenester fra oss har tilgang til journalsystemet og dokumenterer selv, er en måte å ivareta FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) på i praksis, sier Bertelsen og Søyland.

Martin Pettersen er en av de som har brukertilgang til journal. Han var først ut med å ha tilgang og dokumentere i journalen. Han startet med dette i januar 2024, og var svært ivrig etter å komme i gang. Martin og primærkontakten la inn de ulike aktivitetene i journalen sammen.

Martin Pettersen

- Nå er det mindre mas fra ansatte om oppgaver jeg må gjøre, som for eksempel å vaske klær, for det står i journalen og jeg dokumenterer om det er gjort eller ikke. Jeg blir mer selvstendig, sier Pettersen.

Han ønsker at andre kommuner skal gjøre det samme!

Ina Nohr har ennå ikke begynt å dokumentere selv i journalen på grunn av utfordringer med Bank ID.

- Nå er Bank ID i orden og jeg er interessert i å begynne, sier Nohr.

Ina Nohr

Hun gleder seg til å få opplæring og tror det blir bra å få en oversikt over aktiviteter inne i journalsystemet.

Vi ser fram til å høre om hennes erfaringer etter at hun har fått startet opp.

Leder og medeier i Omhu, Philip Aspholt-Weisser, og kundebehandler Ingvild Kvissel MelbyeLeder og medeier i Omhu, Philip Aspholt-Weisser, og kundebehandler Ingvild Kvissel Melbye er opptatt av at personer som mottar tjenester skal ha tilgang til sin egen journal, og dette har de lagt til rette for i det fagadministrative verktøyet.

- For å innfri krav og føringer i veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, er det viktig at brukerne selv er involvert i dokumentering, og derfor er dette en av grunnene for at vi har lagt til rette for brukertilgang i dokumenteringsverktøyet, sier Aspholt-Weisser og Melbye.

Informasjon om hvordan Halden kommune har arbeidet, om erfaringene til personene som har brukertilgang og mer om Omhu kan du lese i eksempelartikkelen som kommer til høsten.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon