CRPD i fokus: økt kunnskap og mulighet til å påvirke
Foto: Hedda Jeremiassen Norstad (t.v), Jørn Eirik Torsmyr, Sigurd Tofastrud og Julie Munz Leonardsen. Bilde tatt av Hege Walhovd.
I Innlandet er tre engasjerte arbeidsgrupper fra Elverum, Gjøvik og Hamar kommune godt i gang med deltakelse i et læringsnettverk om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD). Arbeidsgruppene er allerede gode ambassadører for økt fokus på CRPD i sine kommuner, og de har mange gode tiltak på gang.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester(USHT) Innlandet (Hedmark og Oppland) fikk innvilget prosjektmidler fra Bufdir og Helsedirektoratet våren 2023 til prosjektet CRPD i fokus: økt kunnskap og muligheter til å påvirke. Som en del av dette prosjektet inviterte USHT kommuner i Innlandet til å delta i et læringsnettverk om CRPD, med spesielt fokus på rettighetsopplæring og brukerrådsarbeid. Dette er blant annet i tråd med den nasjonale veilederen, Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, hvor det står at kommuner skal legge til rette for at personer med utviklingshemming skal få påvirke på systemnivå.
Metode og prosess
-Vi startet opp i mars 2024 og skal holde på til februar 2025, forteller Christoffer F. Eng og Rikke Torgersen fra USHT. Vi kommer også til å tilby kommuner å delta i en ny runde med læringsnettverk fra høsten 2024.
Ved å bli med i læringsnettverket får arbeidsgruppene delta på flere samlinger hvor det legges til rette for en kombinasjon av fagutvikling, erfaringsutveksling og prosessledelse på tvers av arbeidsgruppene. Mellom samlingene tilbys det veiledning fra USHT.
-Mina Borgen, enhetsleder i Hamar kommune, forteller at arbeidsgruppen deres består av ansatte fra ulike deler av tjenesten som har ulike ansvarsområder, og etter hvert skal brukerrepresentanter bli med inn i gruppen. Slik kvalitetssikrer de arbeidet.
Foto: Deltagere i arbeidsgruppen til Hamar kommune. Hege Walhovd (t.v), Gry Borchgrevink og Camilla Temmen Evensen. Bilde tatt av Sigurd Tofastrud.
Enhetsleder i Elverum kommune, Hedda L. Pedersen, setter pris på at de får deltatt i et læringsnettverk hvor det deles erfaringer på tvers av kommuner.
-Vi valgte å bli med i prosjektet da dette er kjempeviktig, og noe vi har hatt som mål å komme i gang med. Vi var derfor aldri i tvil da invitasjonen kom. Flott å samles og sette fokus i en travel arbeidshverdag, forteller Pedersen.
Borgen forteller at de også opplever at de ved å forplikte seg til å delta får hjelp til å holde fokus på temaet.
-Vi har også tidligere deltatt i flere andre læringsnettverk og har god erfaring med denne måten å jobbe på, utdyper Borgen.
Allerede på første samling måtte kommunene sette i gang med arbeidet med å lage sin egen fremdriftsplan. Der skrev de ned hovedmål og delmål, for å systematisere arbeidet de skal gjøre i perioden læringsnettverket pågår. De må også planlegge for en implementeringsfase i etterkant.
-Pedersen tilføyer at fremdriftsplan og veiledningstimer sørger for god fremdrift.
På de to første samlingene i læringsnettverket har brukerrådsrepresentanter og tilretteleggere fra Lillestrøm, Asker, Bærum og Gjøvik vært på besøk.
-De har med stort engasjement delt hvordan de har jobbet med etablering og drift av sine brukerråd, til stor inspirasjon for alle, sier Rikke Torgersen.
Arbeidet i kommunene
Gjøvik er den eneste av de tre kommunene som er med som allerede har et brukerråd og et system for medvirkning på systemnivå. Tjenestemottakerne i Gjøvik får opplæring og veiledning i hvordan påvirke og medvirke i eget liv, og hvordan ta det videre gjennom å være representant for andre tjenestemottakere i kommunen.
-Vi har jobbet systematisk og langsiktig for å få rådsstrukturen implementert i ordinær drift. Dette er ikke noe som kommer av seg selv. Tjenesteleder Karin B. Johnsrud har vært tett på og jobbet for at det skulle bli en del av den ordinære driften, forteller Susan Rolighed Nielsen, virksomhetsleder i Gjøvik kommune.
Gjøvik kommune har ti tilretteleggere som følger opp at møtestrukturen i husmøter, lokalt brukerråd og sentralt brukerråd fungerer som det skal.
-Disse tilretteleggerne er med i arbeidsgruppen til Gjøvik, og de har satt seg som mål at de ved å delta i læringsnettverket blant annet skal oppdatere informasjonsmateriell og prosedyrer, samt videreutvikle hvordan de kan løfte CRPD i hele kommunen. Vi ønsker for eksempel å lage flere markeringer som er åpne for alle, sier Nielsen
De har gode erfaringer med ulike kurs og arrangementer de allerede har arrangert for brukerrådet, ansatte og pårørende om aktuelle tema.
I Hamar kommune skal de lage en informasjonsfilm, som skal være for tjenestemottakere og ansatte slik at de kan se den sammen. Filmen skal lages på kommunens arbeids- og aktivitetssenter Olsrud, av og med tjenestemottakere og ansatte.
Foto: Hege Walhovd
-Den skal være til inspirasjon og motivasjon, samt opplyse om hva brukerråd er og hvorfor det er viktig, forteller Borgen.
Etter hvert skal Hamar kommune etablere brukerråd på systemnivå. Arbeidsgruppen forteller at en viktig del av arbeidet har også vært å kartlegge hvor mange bofellesskap som allerede har etablert eller ønsker å komme i gang med husråd.
-Når husrådene er på plass, skal vi etablere brukerråd med representanter fra husrådene. Vi planlegger også å ha en workshop for både tjenestemottakere og ansatte. Det å etablere husråd og brukerråd viser at Hamar kommune også ønsker å gjennomføre CRPD i praksis og at det ikke bare blir noe vi snakker om, utdyper Borgen.
Elverum kommune har allerede invitert ansatte til kurs om menneskerettighetene (CRPD).
-Dette er en del av holdningsarbeidet, men også for å signalisere ut i enheten at dette er noe de skal sette fokus på forteller Pedersen.
De har også rekruttert ressurspersoner/tilretteleggere for husråd i hver avdeling og planlegger for at alle avdelinger skal ha husråd. Deretter skal de ha felles kick-off for alle (brukere, ansatte, pårørende og interesseorganisasjoner), før de velger representanter til brukerråd og starter opp med det i starten av 2025.
-Vi har også startet med å lage en verktøykasse og perm med forslag til tema, som skal benyttes av husrådene, utdyper Pedersen.
Opplæring i rettigheter
Arbeidsgruppen i Hamar kommune er helt enige om at en viktig del av arbeidet er at tjenestemottakere får mer opplæring om egne rettigheter. Tjenestemottakere skal få en tydeligere stemme og de skal få være med å skape en arena hvor de kan få ytre sine meninger om saker de er opptatt av.
-Vi ønsker også at tjenesteytere skal få mer kunnskap om hvilke rettigheter personer med utviklingshemming faktisk har slik at de kan gi informasjon videre til tjenestemottaker, tilrettelegge for at de får ytre egne meninger og mene noe om ting som påvirkere deres liv. På denne måten håper vi at tjenenestemottakere i større grad kan få påvirke i egne liv og tjenester, sier arbeidsgruppen i Hamar.
I Gjøvik kommune har de kommet i gang med dette arbeidet. For eksempel har to tjenestemottakere blitt sertifisert som «bruker som veileder bruker» og de har deltatt på nordisk konferanse om tematikken. Brukerrådsrepresentanter har også holdt foredrag om rådsarbeid på ulike fagdager, Universitet og Høgskoler i Innlandet.
Eng og Torgersen fortelle at USHT også jobber videre med et tiltak der de vil tilby personer med utviklingshemming og deres nærpersoner (pårørende/tjenesteytere) å delta på rettighetsverksted.
-Her er målet at personer med utviklingshemming først og fremst får lære mer om sine rettigheter, men også lære om hvordan de selv kan løfte det opp på systemnivå alene eller med hjelp og støtte fra sine nærpersoner. Dette har vi inngått et samarbeid med Høgskolen i Innlandet for å gjennomføre, forteller de.
De er veldig takknemlige for at de får være en del at det gode og spennende arbeidet som kommunene er i gang med.
-Vi er virkelig stolte over hva arbeidsgruppene får til. Så vi håper flere kaster seg med på runde to fra høsten, avslutter Eng og Torgersen
NAKU er glad for å være deltakere i referansegruppa i dette spennende prosjektet. Vi håper at kommuner i regionen har anledning til å delta i arbeidet. Vi ønsker USHT Innlandet og kommunene lykke til.
Les mer om prosjektet på USHT Innlandet sin side.