CRPD-nettverk i Østfold med fokus på Helseoppfølging

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bilde, fra venstre: Christine Bakkehøy, Jonas Magnussen, Eivind Bjørnstad og Jon Kristian Kolstad

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, USHT Østfold, har med tilskuddsmidler fra Bufdir og Statsforvalteren i Oslo og Viken, etablert et CRPD-nettverk med fokus på Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. CRPD er en forkortelse for FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Nettverket består av 10 østfoldkommuner. Gjennom 2024 arrangeres det syv samlinger med fokus på hver av de syv kapitlene i veilederen. NAKU sitter i arbeidsgruppen for nettverket. 

Båstadlund Arbeids- og aktivitetssenter
I forrige uke var fagnettverket samlet om temaet i kapittel seks i veilederen, Helseoppfølging. Samlingen startet med besøk til det nyåpnede Båstadlund arbeids- og aktivitetssenteret i Halden kommune.

Christine Bakkehøy og Ola Ervik Gjersdal

Christine Bakkehøy (t.v.) er ansatt ved arbeidssenteret. Sammen med Ola Ervik Gjersdal gav hun deltakerne i nettverket en omvisning i flotte nye lokaler. I arbeids- og aktivitetssenteret drives det snekkerverksted, hagearbeid, håndarbeid, matlevering og senteret tar også på seg ulike oppdrag fra den lokale industrien.   

Helsekompetanse og helsekontroll

Lene Kristiansen

Lene Kristiansen ved Nasjonalt senter for aldring og helse holdt foredrag om temaene utviklingshemming og helsekompetanse og årlig helsekontroll.

Kristiansen tok blant annet opp hvordan Kristiansand kommune har utviklet et systematisk arbeid for å sikre årlig helsekontroll for personer med utviklingshemming. Les mer om deres arbeid i kunnskapsbanken. 

Jonas Magnussen og Jon Kristian Kolstad Brukerperspektiv på helseoppfølging
Jonas Magnussen (t.v) hadde en samtale med Jon Kristian Kolstad fra USHT om hva han synes er viktig når det gjelder helseoppfølging. Han påpeker at det er viktig at man får hjelp til å ivareta helsen når man selv ikke klarer det. Det kan være mange ting folk kan trenge hjelp til. Alt i fra å avtale legetime, til å få hjelp til å forklare hvis man ikke klarer å formidle sine helseplager selv. Han sier også at om man ikke er fornøyd med helseoppfølgingen man får, så bør man vurdere å bytte fastlege. Det har alle rett til.   

Fysisk aktivitet  
Henriette Michalsen, psykolog og PhD ved Universitetet i Tromsø presenterte sitt doktorgradsarbeid. I sin avhandling fokuserer hun på hvordan motivasjon, barrierer og bruk av apper innvirker på deltakelse i fysisk aktivitet blant voksne med utviklingshemming. Michalsen har selv skrevet en tekst i kunnskapsbanken med tittel, Hvordan oppmuntre personer med utviklingshemming til økt fysisk aktivitet?

.........................
Bildet øverst: Christine Bakkehøy, Jonas Magnussen, Eivind Bjørnstad og Jon Kristian Kolstad

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon