Dagtilbudsundersøkelsen: - Det er ikke for sent å svare!

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Vi ønsker å minne dere på dagtilbudsundersøkelsen en gang til.  For å få så sikre data som mulig, er vi avhengig av at flest mulig ledere av dagtilbud eller fagansvarlige svarer. Det er ikke for sent!

Bilde: Her er et lite glimt fra arbeidshverdagen ved Radarveien dagsenter , som har dagtilbud til personer i Oslo kommune.

- Vi ønsker selvsagt å vite om det er mange som kommer i arbeid og høre fra dagtilbudene som jobber med dette aktivt, men det er like viktig å finne ut hvor mange det er som ikke driver slikt arbeid. Det bidrar til å gi et riktigere og mer balansert bilde av virkeligheten, sier leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen.

NAKU ønsker gjennom dagtilbudsundersøkelsen å finne ut om dagtilbudene rundt om i landet får personer med utviklingshemming ut i det ordinære arbeidslivet.

- Dersom de gjør det, vil vi gjerne vite om det er snakk om arbeidsutprøving eller mer permanente arbeidsplasser. Vi er også interessert i hvordan de gjør det og hvilke metoder de benytter.

Ordinære arbeidsplasser kan for eksempel være i barnehager, butikker, kafeer, i vaktmestertjenester, helse-og omsorgsyrker eller andre jobber.

Tidligere
Bakgrunnen for spørreundersøkelsen er at NAKU tidligere har gjennomført en undersøkelse i lag med Oslo Met.

- NAKU og OsloMet gjennomførte prosjektet «Veier mot målet» som ble avsluttet i 2019, hvor tre virksomheter deltok. En av disse var et dagsenter, og når vi så på hvilke av de tre virksomhetene som bidro til at flest fikk mulighet til å være delvis i ordinært arbeid, så var tallene høye hos dagsenteret. Undersøkelsen gir ikke grunnlag for å si noe generelt, men for å kunne gjøre det ønsker vi nå å gjennomføre en større nasjonal undersøkelse.

Lite forskning
Han viser også til at arbeid og aktivitet er en viktig del av hverdagen for de fleste av oss.

- Arbeid og aktivitet er en svært viktig del av hverdagen, med mulighet til kontakt, sosiale relasjoner, grunnlag for livsopphold, deltakelse og inkludering. Arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming er under press. Vi ser at det ikke nødvendigvis bare er NAV og IA-bedriftene som arbeider med dette, men at også kommunene bidrar. Vi ønsker å undersøke dette nærmere, slik at også de kommunale tiltakene blir bedre kjent og at en eventuelt ser det viktige arbeidet de driver i tilknytting til arbeidsinkludering. 

Ellingsen ser også behovet for mer forskning på området.

- Akkurat dette, om hvor mange personer med utviklingshemming som kommer i arbeid basert på tiltak iverksatt av kommunene, finnes det lite forskning om.

Mål
Målet til NAKU er å finne ut hvor mange dagtilbud som er engasjert i arbeidet med å få personer med utviklingshemming ut i det ordinære arbeidslivet, og med å fremme arbeidsinkludering.

- Vi har også håp om å kunne si noe om forholdet mellom de metodene som benyttes.

NAKU har bedt Sentio Research om hjelp til å gjennomføre undersøkelsen, og planen er at svarene skal være klare sommeren 2021.

- Planen er å legge frem funnene på en fagfellevurdert konferanse i juni 2021 med en påfølgende vitenskapelig publikasjon. Resultatene vil også blir formidlet populærvitenskapelig samt gjort tilgjengelig for sentrale myndigheter, men det vil også komme informasjon på Naku.no, sier Ellingsen.

Dersom skjemaet ikke passer helt, om dere lurer på noe, eller har innspill, så ta kontakt med linda.baroy@ntnu.no eller ring 472 44 816.

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon