Elever med behov for spesialundervisning
Barn med utviklingshemming er barn som ofte trenger ekstra oppfølging og hjelp i skolen. Barn som ikke har eller kan få tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring har rett på spesialundervisning. Spesialundervisning har fått stor oppmerksomhet den siste tiden. 06.mars 2017 lanserte barneombudet sin rapport om elever med spesialundervisning i skolen, "Uten mål og mening".
I arbeidet med rapporten har barneombudet snakket med barn og foreldre om deres erfaringer med spesialundervisning i skolen. Sentrale spørsmål har vært:
- Får barn med funksjonsnedsettelser et verdig liv og et tilrettelagt skoletilbud uansett hvor de bor?
- Får barn i Norge oppfylt sin rett til utdanning i en trygg og inkluderende skole?
- Blir barna hørt og får de være med å utforme det tilbudet de får?
Rapporten avdekker store brudd på barns rett til undervisning. Mye av denne spesialundervisningen er så dårlig at barneombudet er bekymret for hvordan barna vil klare seg. Enkelte elever med spesialundervisning forteller i rapporten om mobbing og krenkelser fra lærere og medelever. Det heter også at elever som får spesialundervisning, får opplæring av ufaglærte eller lærere uten kompetanse i faget de underviser i.
Dette er i tråd med det som ble funnet i SPEED-prosjektet fra 2016. Resultater fra det prosjektet er publisert i rapporten Kvalitet i opplæringen for elever med utviklingshemming (2016), skrevet av Kari Bachmann, Peder Haug og Thomas Nordahl.
Å lytte til barn og unges erfaringer er verdifullt og viktig for å kunne ta kloke valg for hvordan man bør jobbe for å øke kvaliteten i opplæringen og sikre at rettigheter blir oppfylt. Norsk Forbund for Utviklingshemmede og Redd Barna har samlet 13 barn og unge med utviklingshemming til en rettighetsworkshop for å innhente og løfte frem barnas erfaringer og synspunkter på hvordan deres rettigheter blir oppfylt. Resultatene fra workshopen er publisert i rapporten "Vi har også en stemme" som du finner du her.
Dette og mye mer finner du i et eget område i kunnskapsbanken til NAKU som heter Oppvekst og utdanning. Her finner du underkategoriene barnehage, grunnskole, sfo, videregående opplæring og voksenopplæring. Under vær kategori finner du en hovedartikkel, forskning, lovverk og statlige føringer og eksempler.