Høring om samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten
NAKU har avgitt høring til Helsedirektoratets rundskriv om rettslig rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten.
Våre innspill handlet om å tydeliggjøre rettighetene pårørende har i samarbeidet med tjenesteapparatets arbeid med å utvikle gode tjenestetilbud for mennesker med utviklingshemming.
Pårørende sin rolle
Pårørende til personer med utviklingshemming har en vesentlig rolle i tjenesteapparatets arbeid med å utvikle gode tjenestetilbud. Det er avgjørende at ansatte i tjenestene har god kunnskap om pårørende sine rettigheter både på individ- og systemnivå. For å skape et godt samarbeid mellom pårørende og ansatte i tjenestene vil det derfor være viktig å kjenne til lovverk som påpeker denne tematikken.
Pårørende kan i ulik grad være den som opptrer frivillig for sine nærmeste, og skillet mellom retten til nødvendig hjelp fra kommunen og spesialisthelsetjenesten og frivillig bistand, bør derfor ikke blandes. Frivillig bistand kan ikke settes inn i stedet for tjenester som kommunen eller sykehuset har plikt til å yte. Det betyr at tilbudet som den frivillige tilbyr skal være et supplement til tjenestene, og NAKU vil med dette påpeke at det samme gjelder for pårørende.
Ifølge pårørendeveilederen (2017) plikter kommuner og helseforetak å ha systemer og rutiner for pårørendeinvolvering og samarbeid på flere nivåer. Det skal legges til rette for pårørendesamarbeid rundt den enkelte brukeren. Godt samarbeid skaper forutsigbarhet og trygghet for både brukere og pårørende. Veilederen, Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming, (2021, kap 7) poengterer viktigheten for godt samarbeid med pårørende som innebærer blant annet jevnlig kontakt, forventningsavklaring og ansvarsfordeling. Det er viktig å ha riktige tjenester, både for at pårørende skal kunne være pårørende, men også for at hver enkelt mottar gode helsetjenester.
Hovedfokuset er at personer med utviklingshemming skal kunne leve gode selvstendige liv basert på individuelle behov, og at kommunen / spesialisthelsetjenesten skal ha gode rutiner for nødvendig helsehjelp, og at frivillighet / pårørende skal være et supplement til helse- og omsorgstjenester. I Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester (2011, § 3-6) knyttes retten til pårørendestøttende tjenester til vilkårene om særlig tyngende omsorgsarbeid. Her er det snakk om opplæring og veiledning, avlastningstiltak og omsorgsstønad.
Oppsummert vil NAKU understreke at personer med utviklingshemming skal kunne leve frie liv uavhengig av pårørende sin kapasitet og omsorg. Det er derfor viktig at rundskrivet nettopp fremhever at frivillig bistand ikke kan settes inn i stedet for tjenester som kommunen eller sykehuset har plikt til å yte og at virksomhetene utarbeider rutiner for samarbeid med pårørende som frivillige.