Karl Elling Ellingsen tildelt Kongens fortjenstmedalje

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen, ble torsdag kveld tildelt Kongens Fortjenstmedalje under rettighetsseminaret til NAKU . Varaordfører i Trondheim, Mona Berger, åpnet seminaret og delte ut fortjenstmedaljen til Ellingsen.

- Det er veldig hyggelig og en ære å få denne utmerkelsen, både for meg som person, men også fordi jeg ser den som en annerkjennelse av at dette er et viktig samfunnsområde. Jeg håper at alle som arbeider i tjenestene, pårørende og utviklingshemmede selv, opplever det sånn. Hans majestet Kong Harald har ved flere anledninger tatt til orde for et åpent og inkluderende samfunn hvor vi alle behandles som likeverdige. Dette er mål, verdier og idealer som jeg vet dere også slutter opp om og søker, slik jeg også gjør, sier Ellingsen.

Om Karl Elling Ellingsen
Ellingsen har vært leder av  NAKU siden oppstarten i 2006, og var også en av dem som var med å jobbe for opprettelsen av det nasjonale kompetansemiljøet. Ellingsen har gjennom sitt virke ved NTNU, som førsteamanuensis, senere som professor og leder av NAKU, satt varige spor gjennom sitt engasjement og sin kunnskap på funksjonshemmede-feltet i Norge og internasjonalt.

Hans forskning har kretset rundt rettssikkerhet for personer med utviklingshemming med særlig vekt på inkludering, deltakelse, arbeid, tvang og makt, selvbestemmelse, helse og faglig forsvarlige tjenester. Ellingsen har vært aktiv i utviklingen av utdanninger på alle nivå, videreutdanningstilbud og vært med på å starte mastertilbud innen funksjonshemming og deltakelse og innen miljøterapi. Ellingsen har en omfattende publikasjon av fagbøker særlig rettet mot profesjonsutdanningene, samt forskningsartikler. Ellingsen har etablert internasjonale nettverk og samarbeid som spenner fra studentutveksling til forskning.

- Jeg har drevet forskning innen flere områder. Grunnen til det er at det lenge har vært drevet lite forskning innen dette samfunnsområdet. Litt summarisk kan jeg nevne undersøkelser om graden av normalisering av tjenestene under institusjonsomsorgen, forskning knyttet til arbeidsdeltakelse med vekt på Supported Employment eller Arbeid med Bistand på norsk, forskning rundt bruken av tvang og makt i tjenestene, prosjekter om utviklingshemmedes grad av selvbestemmelse og arbeid for å styrke denne retten, studier av helseoppfølging og tiltak for ivaretakelse av utviklingshemmedes helse, videre forskning rundt utviklingshemmedes opplevelse av å bli utsatt for tvang og et større prosjekt om bruk av velferdsteknologi i tjenestene til utviklingshemmede, for å nevne noe, fortsetter Ellingsen.

Vernepleier
Han begynte sin karriere ute i tjenestene som vernepleier og har et sterkt engasjement for menneskerettigheter, og da særlig for menneskerettighetene til personer med utviklingshemming.

- Situasjonen oppfattes og oppleves nok forskjellig avhengig av hvem som spørres. Jeg ser rettssikkerhet først og fremst som ivaretakelse av viktige rettigheter. Personer med utviklingshemming har en rekke rettigheter som mange må kjempe for å få, også uten alltid å lykkes. Det tydeligste tegnet på at forholdene ikke er slik det skal være, er om en ser på de tre forholdende som jeg setter øverst, inkludering, deltakelse og likeverd. Jeg mener vi trenger en rettssikkerhetsreform.

Rettighetsseminar
Rettighetsseminaret til NAKU er en markering av at Ellingsen nå etter 15 år takker for seg som leder av NAKU, og en fin anledning til å feire hans mottakelse av Kongens Fortjenestemedalje. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon