- Kommunene har oftere husmøter og samtaler om smittevern

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Bilde: Her er det de ansatte i Stjørdal kommune som informerer brukere i bofellesskap om koronapandemien.

Innsatsen til kommunene virker å være god når det gjelder informasjon om pandemien og nødvendigheten av smittevernstiltak, sier rådgiver i NAKU, Andre Paulsberg. NAKU har snakket med 27 store og små kommuner i samband med Bufdirs kartlegging av likestillingskonsekvensene av koronapandemien.

Andre Paulsberg, Rådgiver NAKU- Jeg vil fremheve den innsats jeg får inntrykk av at kommunene gjør for å tilrettelegge informasjon om pandemien og nødvendigheten av smittevernstiltak for brukerne som har kommunikasjonsutfordringer.  Kommunene gir uttrykk for at de jobber mye med dette. Mange har oftere husmøter og samtaler med brukerne der de snakker om smittevern og hva som er viktig å huske på. Noen forteller at smittevernsutstyr er lett tilgjengelig slik at brukere uten verbalt språk kan prøve, ta og kjenne på utstyret for å bli trygge, og på den måten gjøre bruken av utstyret mindre skummelt. 

Paulsberg sier dette er viktig for å øke forståelsen av situasjonen.

- Det er viktig å finne gode måter å kommunisere på om de endringene pandemien har medført for den enkelte. Både for å skape en forståelse for hvorfor smittevernstiltakene er nødvendig, men også for å kunne fange opp brukernes tanker og følelser rundt situasjonen.

Generelt bilde
Han forteller at de 27 store og små kommunene NAKU har vært i kontakt med forteller at hverdagen er i ferd med å komme tilbake, men at det fortsatt er fokus på smittevern.

- Det generelle bilde er at hverdagen stort sett er tilbake til normalen på de fleste områder, men at det fortsatt er et stort fokus på smittevern. Dagtilbudet og arbeidsdagen for brukerne er i gang igjen i de kommunene vi har snakket med. Noen har gjort endringer i organiseringen av arbeidsdagen med faste grupper med fast personell. Andre har tatt i bruk flere fasiliteter for å unngå at for mange oppholder seg tett på hverandre.

Besøksforbud
Blant de 27 kommunene vi har snakket med er det få som har praktisert besøksforbud.

- De færreste av dem vi har snakket med har praktisert besøksforbud. De fleste har i dialog med pårørende og brukerne praktisert besøksrestriksjoner, for eksempel ved at besøkende kom til bestemte tidspunkt og i et begrenset antall. Det generelle bilde er nå at verken forbud eller restriksjoner praktiseres og at hverdagen stort sett er som den var før de omfattende smittevernstiltakene i mars. Mange kommuner opplyser om at fellesarealene i bofelleskapene fortsatt er stengt, sier Paulsberg.

Fritidstilbud
Fritidstilbudene er ikke helt i gang igjen, men de ansatte organiserer aktiviteter for brukerne.

- Når det gjelder fritidsaktiviteter forteller kommunene at det fortsatt er mange tilbud som ikke har åpnet igjen ennå. Samtidig påpekes det at det gjøres en stor innsats blant ansatte for å finne alternative aktiviteter for brukerne i påvente av at tilbud skal åpne. Flere av kommunene uttrykker en bekymring for de langsiktige konsekvensene av at fritidstilbudene er stengt. De frykter at det kan føre til at flere ikke gjenopptar aktivitetene, dersom det går for lang tid. 

NAKU har oversendt informasjonen til Bufdir, som skal rapportere til Kulturdepartementet om likestillingskonsekvensene av koronapandemien.

 

 

 

 

   

 

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon