Koronavirus og tjenester -alt er ikke som før

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

- Vanskelig å forstå at man ikke får gå på butikken

Ingen butikkturer, fritidsaktiviteter eller vennebesøk. Koronapandemien har satt en stopper for vante aktiviteter og rutiner for mange personer med utviklingshemming. En omstilling som kan være vanskelig å forstå og virke skremmende for mennesker med kognitive utfordringer. Til nå har man klart å unngå bruk av tvang og makt.

- Foreløpig har vi ikke sett behovet for å be om utvidede fullmakter, forteller rådgiver i rådmannens stab i Trondheim kommune, Jan Roger Wevang.

Men de ansatte i tjenestene  i Trondheim kommune bekrefter at det for noen brukere kan bli nødvendig med utvidede fullmakter. Wevang viser i sitt svar på e-post til at ansatte ser at det kan bli nødvendig for noen brukere, dersom de skal i karantene.  I Sunndal kommune har de også tenkt igjennom problemstillingen, men de har i likhet med Trondheim kommune ikke kommet i en situasjon hvor det har vært nødvendig. Avdelingsleder for habilitering, Lajla Wennevold, forteller at det som har vært mest utfordrende er omstillingen til en hverdag uten vante aktiviteter og rutiner.

- Det er utfordrende for mange av brukerne våre å forstå at de ikke kan gå på butikken, besøke venner eller gå på jobb. Det er også veldig mye informasjon å ta inn og følge med på for mange. Mye av informasjonen kan også virke skremmende for brukere med store kognitive utfordringer, forteller Wennevold.

Erfaringer
I Trondheim kommune har de gjort seg mange av de samme erfaringene.

- Det har stort sett gått fint, men for noen er det utfordrende å takle overgangen til en ny hverdag, da hverdagen vanligvis er rutinepreget. Det er utfordrende å forstå at man ikke kan gå på butikken, klubben og på jobb. Det er også uvant for en del brukere at ansatte nå kommer inn i leiligheten deres.  I tillegg er det uvant for mange at man ikke kan ha nærkontakt som før, da mange kommuniserer ved hjelp av direkte kontakt og kroppsspråk, forteller Wevang.

De ulike tiltakene er i Trondheim kommune individuelt tilpasset den enkelte bruker. Det er primærkontaktene og de foresatte som har hovedansvaret for at tiltakene blir fulgt.

- De fleste av brukerne får nå tilbudet sitt i boligen, da dagtilbudene stort sett er stengte.  Noen av brukerne har også etter eget valg flyttet hjem til sine foreldre. Vi har sendt ut fellesskriv til brukere og pårørende. I tillegg er informasjonen tilpasset den enkelte bruker. Vi fokuserer på hygiene med gode rutiner for håndvask, hoste- og nysepraksis. Dersom de ansatte har på seg munnbind, blir dette forklart til den brukeren det gjelder.

Tidlig ute
I Bø kommune i Nordland var de først ute i landet med å stenge skolene. Assisterende avdelingsleder for TTS i Bø kommune, Ann Steffensen, forteller at de også har vært tidlig ute med ulike tiltak i tjenestene til psykisk utviklingshemmede.

- Vi har informert brukerne individuelt om hvordan og hvorfor rutinene i hverdagen har endret seg. Vi har snakket med brukerne i dagligdagse situasjoner. Vi har ikke opplevd noen utfordringer i denne perioden, men vi ser at vi kan få utfordringer i en eventuell karantenesituasjon.

I Bø har de i dag ingen brukere i karantene, men flere ansatte er i hjemmekarantene.  Situasjonen er den samme i Sunndal, mens det i Trondheim kommune er 10 brukere i karantene fordelt på 2 bofellesskap. I tillegg er i skrivende stund 2 ansatte smittet og 62 ansatte i Bo-og aktivitetstilbudet i hjemmekarantene. Karantenesituasjonen kan for noen av brukerne gi utfordringer. I Trondheim kommune har de erfart at brukere i karantene kan bli passive og få mindre tiltakslyst.

- Det har vært utfordrende med brakkesyke i det ene bofellesskapet, men det har ordnet seg med hjelp og råd fra smittevernsvakta. Det blir også arbeidet med planer for hvordan vi skal takle fremtidige karantenesituasjoner, forteller rådgiver i Trondheim kommune, Jan Roger Wevang.

I Sunndal kommune er de ansatte også klare til å gå i karantene med brukerne ved behov.

- Dersom vi får brukere som skal i karantene, så er de ansatte klare til å gå i karantene sammen med dem, forteller Wennevold.

Økonomi
Koronapandemien fører til økte utgifter, men ingen av kommunene har så langt opplevd at dette går utover tjenestetilbudet til brukerne.

- Det er det for tidlig å si noe om hvordan dette vil påvirke budsjettet, men det foregår en kartlegging nå. Det har vært en influensaboom  samtidig med koronaen, så sykefraværet har i utgangspunktet vært høyt. Samtidig så har aktivitetsnivået under pandemien sunket betraktelig. Dette fører til at det frigis ansatte til arbeid i bofellesskap, forteller Wevang i Trondheim kommune.

I Sunndal kommune har ikke Lajla Wennevold og hennes avdeling regnet noe på de økonomiske konsekvensene.

- Det er det helse- og omsorgssjef, kommunedirektør og politikerne som til syvende og sist må regne på. Vi jobber selvsagt med å holde utgiftene nede.

I Bø kommune forteller Steffensen at de foreløpig har kontroll på budsjettet.

-Jeg føler vi har kontroll per dags dato, men det kan endre seg dersom bemanningen går ned.

På denne siden finner du et eget område som handler om korona og tjenester til personer med utviklingshemming.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon