Mer aktivitet for personer med nedsatt funksjonsevne
Oppstartsselskapet Smart Cognition har fått finansiering til et treårig pilotprosjekt sammen med Halden kommune og ISAAC Norge. I løpet av de kommende månedene er pilotprosjekter i gang i flere kommuner.
– Som foreldre til barn med utviklingshemming er vi godt kjent med utfordringene de møter. Rundtom i landet er det mange gode aktivitetstilbud, men mangelfull og lite tilgjengelig informasjon om tilbudene er gjennomgående. Ofte vet man rett og slett ikke om de tilbudene som allerede finnes. I tråd med regjeringens satsing på fritidsaktiviteter for mennesker med nedsatt funksjonsevne, har vi gjort noe med det, sier daglig leder Sven Erik Tønnesen og styreleder og markedsansvarlig Eirik Dahl i Smart Cognition.
Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens skal Smart Cognitions sin plattform forvandle en arrangørs informasjon om frititidsaktiviteter til et innhold tilpasset den enkelte som bruker appen. Informasjonen skal være enkel å finne og enkel å forstå, uavhengig av den funksjonsnedsettelse en måtte ha. Det er vår visjon, mennesker med nedsatt funksjonsevne skal ha samme valgmuligheter som andre – ingen skal utelates.
– Appen er egentlig bare en liten del av hele løsningen. Kjernen er tilretteleggingen av informasjonen, dette gjør at informasjonen som vises i appen vil tilpasses den enkelte. Så appen er det du ser, men det vi selv synes er mest spennende er det som skjer i kulissene, forklarer Tønnesen.
Tønnesen har 30 års erfaring fra IT-prosjekter og 20 år med frivillig arbeid i ulike typer fritidsaktiviteter for mennesker med utviklingshemming.
God respons fra markedet
2019 har vært et begivenhetsrikt år for oppstartsselskapet; avtaler er inngått, finansiering er tildelt og prosjekter er startet.
– Vi fikk i sommer tilskudd fra Stiftelsen Dam (tidligere Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering) til et treårig prosjekt. Smart Cognition er prosjektleder, Halden kommune er med i prosjektet som pilotkunde og ISAAC Norge bidrar med faglig kompetanse på alternativ og supplerende kommunikasjon. Vi er godt i gang med prosjektet. Første versjon er klar, og gjennom dette prosjektet vil vi forbedre plattformen ytterligere, forteller Dahl.
I tillegg har Smart Cognition inngått avtale med Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) om bruk av plattformen som en del av et doktorgradsstudium.
– Studien går ut på å undersøke hvordan bruk av ulike digitale verktøy kan stimulere mennesker med utviklingshemming til økt fysisk aktivitet, røper Dahl.
Dahl er turgründer, tidligere næringslivsleder og far til Frida som har en utviklingshemming.
Brukertilpasset samhandlingsplattform
Kort fortalt er Smart Cognitions løsning en plattform for deling av tilrettelagt informasjon om fritidsaktiviteter mellom arrangører og deltakere. Arrangører er kommuner, institusjoner, frivillige organisasjoner, privatpersoner og andre som har et aktivitetstilbud de ønsker å formidle informasjon om. Deltakere er mennesker både med og uten funksjonsnedsettelser.
– Poenget er at alle kan bruke samme plattform, også de med funksjonsnedsettelser, og at innholdet i appen blir tilpasset den enkelte. Jeg, som forelder, får tilgang til informasjon enn sønnen min Erik med Downs syndrom. Han får en forenklet utgave av den samme informasjonen, påpeker Tønnesen.
Når man tar i bruk appen, gjøres personlige innstillinger som bestemmer tilgang til funksjonalitet og mengde informasjon.
– Det finnes pr i dag tre tekstnivåer: Full tekst, lettlest tekst og ingen tekst. Hvert nivå kan kombineres med symboler med eller uten høykontrast, tegnspråk eller opplest tekst. Arrangører som legger inn informasjon om sine aktivitetstilbud trenger ikke tenke på mottakerne; de legger typisk inn full tekst informasjon, og så vil plattformen sørge for at denne presenteres for deltakerne i henhold til innstillingene som er gjort, sier ASK-ansvarlig Katrine Oreld.
Snakkeark (temaark) er også inkludert i løsningen. For hvert aktivitetstilbud finnes et sett med interaktive symboler i appen, som også kan printes ut i PDF-format, og som kan benyttes av dem som har nytte av alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK).
– Vi er så heldige å ha avtale med Tobii Dynavox om bruk av PCS (Picture Communication Symbols), legger Oreld til.
Oreld er spesialpedagog og har lang erfaring med bruk av symbolspråk, som også er hennes datters Fridas kommunikasjonsform.
«Aktiv og god fritid for alle»
Smart Cognition, som i tillegg til består av utviklingsansvarlig Kristin Tønnesen Fladeby, har valgt å først satse på informasjon om fritidsaktiviteter fordi dette er viktig for god livskvalitet. Kristin er søster til Erik og glødende opptatt av å skape tilgjengelig informasjon for alle.
– Det er et politisk mål å få befolkningen generelt mer aktive på fritiden. Ensomhet og inaktivitet er et voksende problem, og informasjon om fritidsaktiviteter er både mangelfull og lite tilgjengelig – for folk flest, og i særdeleshet for mennesker med funksjonsnedsettelser, påpeker Fladeby. Hun legger til:
– Ofte er informasjonen umulig å forstå for dem den egentlig angår. At de får tilpasset informasjon fører til økt selvbestemmelse og større innflytelse i eget liv. "Smart" informasjon kan bidra til økt deltakelse i fritidsaktiviteter.
I løpet av de kommende månedene vil Smart Cognition sette i gang pilotprosjekter sammen med tre kommuner.
– Vår ambisjon er å bli en nasjonal plattform. Det handler om å øke livskvaliteten for en stor gruppe mennesker, understreker de ansatte i Smart Cognition.