Midler til TryggEst-modellen
Bilde inneholder tekst som gjengis i artikkelen. TryggEst er en modell for hvordan kommuner kan arbeide målrettet og mer systematisk for å forebygge, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne i risikoutsatte livssituasjoner. Målgruppen kan da være personer med høy alder, rusmiddelproblemer, psykiske plager og lidelser, somatiske sykdommer, nedsatt funksjonsevne, eller utviklingshemming. TryggEst kan forstås som et «voksenvern».
I filmen under, som varer i overkant av 2 minutter, gir Bufdir informasjon om TryggEst.
Modellen inneholder konkrete forslag til hvordan en kommune kan organisere dette arbeidet, og det er blant annet utviklet et e-læringskurs og et verktøy for risikovurdering. Det er iverksatt opplærings- og kompetansehevingstiltak i TryggEst som særlig retter seg mot ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester. Viktig i utvikling av TryggEst, er de erfaringene kommunene får i arbeidet, og hvilket behov de opplever i arbeidet mot vold og overgrep.
Kommuner med TryggEst har etablert egne team som tar imot bekymringsmeldinger. Teamene er sammensatt av erfarne personer med kompetanse på håndtering av vold og overgrep. Ved årsskiftet 2024 hadde 56 kommuner etablert TryggEst eller hadde vedtak om dette.
Kommunene som inngår i TryggEst mottar et økende antall saker. Sakene handler om fysisk og psykisk vold, seksuelle overgrep og økonomisk utnytting. Mange av sakene har pågått over lengre tid, og har medført alvorlige konsekvenser for den utsatte. Flere av sakene har også ført til domfellelse.
Tilskuddsordning
Det er egen tilskuddsordning for kommuner som ønsker å starte med TryggEst. Søknadsfristen for denne er 31. mars. Midlene skal gå til kompetansehevende tiltak i kommunen.
Kommuner som ønsker å starte med TryggEst kan søke. Kommunen må da et vedtak om å starte med TryggEst, eller ha som intensjon å få et vedtak om å starte med TryggEst.
Oppgaven TryggEst ivaretar er lovpålagt kommunene gjennom Helse- og omsorgstjensteloven § 3-3 a. TryggEst er altså ikke en ny oppgave til kommunen, men en hjelp til å ivareta allerede lovpålagte oppgaver på en god måte.
Mer om TryggEst kan du lese på TryggEst – vern for risikoutsatte voksne | Bufdir.
Ønsker kommunen mer informasjon om TryggEst; kontakt Bufdir på e-post tryggest@bufdir.no.