Nettverk for faglig utvikling

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Fredag 14. desember ble det første møtet i et helt nytt nettverk i Oslo kommune avholdt. Nettverket som er et samarbeid mellom Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT)/ Senter for fagutvikling og forskning, Velferdsetaten i Oslo kommune og NAKU skal sette fokus på erfaringsutveksling og kompetanseutvikling på tvers av virksomhetene som gir tjenester til utviklingshemmede i Oslo. 

I 2018 fikk USHT i Oslo midler fra helsedirektoratet til å opprette et nettverk som skal jobbe med tema som er relevante for ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming. Midlene, som blant annet blir brukt til en prosjektleder, er en del av tilskuddsordningen «Kompetansehevende tiltak i tjenestene til personer med utviklingshemning». Samarbeid med NAKU var en del av søknaden. Vi i NAKU skal være en faglig bidragsyter i nettverket. Dette både ved planlegging av nettverksmøter, oppfølging av tema mellom møtene og også tilstedeværelse på møtene. NAKU vil bidra med fagkunnskap inn i nettverket og bidra til å formidle kunnskap som utvikles i nettverket slik at også andre enn nettverkets medlemmer kan dra nytte av dette. 

Inez snakker om kompetanseheving i Velferdsetaten

Mariann Hetland (øverste bilde) som er ansatt i USHT, blant annet som prosjektleder for nettverket, har sammen med representanter for Velferdsetaten i Oslo og NAKU planlagt det første nettverksmøtet. På det første møtet var det særlig fokus på forventninger til det videre arbeidet, hvilke tema som kan være aktuelle samt hvilken form som skal anvendes. Det er opprettet en egen gruppe på Workplace som er en nettbasert løsning fra Facebook som Oslo kommune nå er i gang med å bruke. Her skal det formidles informasjon, problemstillinger og erfaring mellom møtene. Kompetanseheving i egen virksomhet var også et av temaene som ble kort diskutert på det første nettverksmøtet. Inez Veronika Nordseth-Antonsen som er fagkonsulent i velferdsetaten holdt en innledning om hvordan de har jobbet med å utvikle faghefter og kurs til sine ansatte. Dette temaet vil bli fulgt opp i senere nettverksmøter. 

Det er utviklet et mandat for nettverket. Målgruppen er sentrale fagpersoner i bydelene. Hver bydel skal stille med en eller to faste personer. Det er her viktig at de som deltar har mulighet til å spre det som skjer i nettverket til egen bydel slik at arbeidet der ikke bare er til nytte for de personene som deltar. Det deltar også fagpersoner fra virksomheter som har avtale med Oslo kommune om å gi tjenester til utviklingshemmede i kommunen.Workshop om problemstillinger. Medlemmer av nettverket deler erfaring på "gule lapper"

Formålet til nettverket kan blant annet oppsummeres med følgende punkter:

  • Samordning på tvers av bydeler og øvrige virksomheter
  • Kompetanseutvikling gjennom erfarings- og idéutveksling
  • Kartlegging av tjenestenes kompetansebehov
  • Samarbeid om kompetansehevende tiltak på tvers av tjenestene og andre virksomheter

Nettverket skal møtes 4-5 ganger i året. Det er et arbeidsutvalg som skal planlegge hvert møte og utviklingen av nettverket. Her sitter representanter fra USHT, Velferdsetaten og NAKU, samt 2 medlemmer fra nettverket. 

Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) skal være et faglig knutepunkt for utvikling av gode tjenester til utviklingshemmede. Vi skal bidra til at ansatte i kommunene drar nytte av andres kunnskap og erfaring, av faglig veiledning i nettverk og av tilgang på fag- og kunnskapsutvikling. Det å bidra til slike nettverk ser vi på som en fin måte å stimulere til kunnskapsdeling. Det er også en måte for oss å ha kontakt med ansatte ute i de daglige tjenestene. Vi er også med på et tilsvarende arbeid med et nytt nettverk i Møre & Romsdal. 

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon