Nettverk for utvikling av tjenester i Lofoten, Vesterålen og Ofoten

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bilde av konferanse

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Nordland, i samarbeid med Regionale kompetansekontor (RKK) og NAKU, har arrangert oppstartssamling for fagnettverk for utvikling av tjenestene til personer med utviklingshemming, i kommunene i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Elin Pladsen rådgiver i USHT Nordland forteller at bakgrunnen for oppstart med nettverket er at «kvalitet i tjenestene til personer med utviklingshemming» er et satsningsområde for utviklingssentrene. Nettverk bidrar til samarbeid, kunnskaps- og erfaringsdeling kommunene imellom. Det er også fokus på forbedringsarbeid og kunnskapsbasert praksis for å skape varige forbedringer i tjenestene.

Konferanse med foredragsholder Elin Pladsen i bakgrunnen

-Når vi har en arena hvor vi møtes og blir kjent er det enklere å dele de gode løsningene innad - og på tvers av nettverkene. Dette kan være en ressurs for kommunene i arbeidet med å implementere nasjonal veileder Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, men også andre nasjonale føringer, sier Pladsen

Veilederens føringer om brukermedvirkning og selvbestemmelse har vært tema på samlingen
-Temaet er valgt både fordi dette er sentralt i alt forbedringsarbeid, men også fordi temaet var etterspurt fra kommunene.

Innholdet i denne lunsj til lunsj samlingen har vekslet mellom foredrag, gruppearbeid og erfaringsdeling. NAKU bidro med innlegg om hvordan bidra til gode medvirkningspraksiser, med spesielt vektlegging på ressurser og metoder for bruk i arbeidet med å fremme stemmene til personer med utviklingshemming.

Elin Pladsen har hatt innlegg om metoder for kvalitetsforbedring og ressurser i arbeidet.

-Kommunene har også jobbet med sitt eget forbedringsarbeid og delt erfaringer knyttet til dette, forteller Pladsen.

Deling av gode eksempler fra praksis
-Vi er heldige som har et godt eksempel lokalt i regionen som andre kommuner i nettverket ville høre om; nemlig hvordan Hadsel kommune har jobbet med å etablere brukerutvalg for miljøtjenesten, forteller Pladsen.

Bilde av konferanse med to personer som vises på skjermen i bakgrunnen og en dame står med mikrofon

Laila Johnsen, enhetsleder for Miljøarbeidertjenesten Hadsel kommune fortalte om etablering og drift av brukerutvalget, og brukerrepresentantene Rikke Joakimsen (Stokmarknes) og Rolf Olav Johnsen (Melbu) fortalte om sine erfaringer med brukerutvalget.  

-Vi er også heldige med at Øvre Eiker ved Evelyn Skalstad og Solveig Risvåg ville dele sine erfaringer med brukermedvirkning i forbedringsarbeid, forteller Pladsen.

Skalstad og Risvåg deltok digitalt. Det ble gjort opptak av møte. Lenke blir satt inn i denne saken når teksting er utført.

Høy aktivitet ved USHT Nordland
Elin Pladsen forteller at i løpet av det siste 1,5 året har USHT bidratt til etablering av nettverk i 3 regioner i Nordland. Dette er Helgeland, Nordfylket og Salten.

-På grunn av antall kommuner i Nordland (41) og avstand valgte vi å dele fylket i tre nettverk. I hver region har vi gjennomført en Kick-off konferanse med påfølgende workshop for etablering av nettverk, forteller Pladsen.

Åpne arrangement, Webinar om tvang og makt og utfordrende atferd
-De tre nettverkene har samlinger som kun er for faste deltakere, men også arrangementer som er åpne for alle interesserte, for eksempel webinar om tvang, makt og utfordrende atferd  13. november. 

Veien videre
Fremover vil USHT Nordland jobbe for å drifte nettverkene videre, med samlinger og webinarer etter behov og ressurser.

-Vi fungerer som koordinator, søker midler, samarbeider med programkomité og referansegruppe og NAKU om innhold. USHT har kompetanse på forbedringsmetodikk og nettverksarbeid, mens vi er avhengige av den fagspesifikke kompetansen til NAKU for undervisning på dette området. I tillegg har samarbeid med de ulike Regionale kompetansekontorene (RKK’ene) i fylket vært en suksessfaktor. De er tett på kommunene og kjenner deres behov, og er en ressurs både for USHT og kommunene i dette arbeidet.

Pladsen avslutter med å reflektere over samarbeid mellom fagnettverkene 
-Jeg ser allerede mange likhetstrekk mellom det kommunene står i og etterspør av kompetanseheving i de ulike regionene. Det tegner seg også et bilde av hvilke kommuner som har erfaring og kompetanse andre etterspør, så kanskje blir det naturlig med mer kontakt og samarbeid også nettverkene imellom fremover.

Oversiktsside til nettverket
nettsiden til USHT er det informasjon om nettverket. Der publiseres også informasjon om kommende samlinger. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon