Nettverk - Utviklingshemmedes valgfrihet overfor egen boligsituasjon
Forskning viser at personer med utviklingshemming i stor grad opplever å være ekskludert fra boligmarkedet, i tillegg til at store bofellesskap har blitt den dominerende boformen blant utviklingshemmede som har fått ny bolig det siste tiåret. Ved at utviklingshemmede eier egen bolig bestemmer de mer om hvor de skal bo og med hvem (Tøssebro og Wendelborg, 2021).
I Trøndelag planlegges et nettverk som arbeider for at utviklingshemmede skal ha valgfrihet over egen boligsituasjon, og mulighet til å eie egen bolig. Nettverket kalles VUBB. Det er satt sammen av ordene valgfrihet, utviklingshemming, boligsituasjon og boligeie.
Det er en faggruppe som leder dette arbeidet. Faggruppen består av Husbanken, Statsforvalteren i Trøndelag, Fylkeskommunen ved Råd for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne og NAKU.
Selvbestemmelse
Lars Morten Lersveen deltar i prosjektet fra Fylkeskommunen ved Råd for likestilling av mennesker med nedsatt funksjonsevne.
- Vi deltar i dette arbeidet fordi vi er opptatt av at alle mennesker skal ha et godt liv. I det ligger det også at personer med nedsatt funksjonsevne, inkludert utviklingshemming, skal ha bestemmelsesrett over egen bolig, sier Lersveen.
Et annet poeng som Lersveen trekker frem er ved at personene eier egen bolig kan de flytte når de selv ønsker, ikke fordi noen andre bestemmer det.
Styrke det å eie
Husbanken ved seniorrådgiver Tor Ingar Verstad er initiativtaker bak VUBB-nettverket. Verstad forteller at Husbanken arbeider med å styrke eierlinjen til alle i Norge for å skape en trygg og god bosituasjon.
- Personer med utviklingshemming er en satsning i Husbankens tildelingsbrev som vi får fra kommunal- og distriksdepartementet, forteller Verstad.
Rapport fra NTNU samfunnsforskning, Utviklingshemmetes bosituasjon 2021, viser at ca. 25% av utviklingshemmede eier egen bolig, men at 80% ønsker å eie egen bolig.
- Husbanken ser at mange i Norge kan bli boligeiere med startlånet, men at en liten andel går til personer med utviklingshemming.
Videre forteller Verstad at Husbanken ønsker en mer rettferdig fordeling av sine virkemidler.
- Det er et ønske og en satsning at utviklingshemmede skal få en økt tilgang til disse virkemidlene i et samarbeid mellom stat, kommune, den enkelte og de pårørende. Husbanken ønsker at alle de ovennevnte sammen skal øke kompetansen rundt boligeie for utviklingshemmede, utdyper Verstad.
Aud Elisabeth Witsø, leder ved NAKU og medlem av faggruppen, viser til at det overordnede målet for NAKU handler om å bidra til å bedre levekårene til personer med utviklingshemming i Norge.
- Dette prosjektet omhandler et svært sentralt levekårs- og menneskerettighetsområde; å eie og oppleve eierskap til egen bolig. NAKU ønsker å være med på å tenke nytt om boligutvikling og hvordan kommunene kan legge til rette for at flere kan eie egen bolig, sier Witsø.
Webinar den 7. april
Den 7. april arrangerer faggruppa et invitasjonswebinar for Trøndelagskommunene. I webinaret får deltakerne et økt kunnskapsgrunnlag fra ulike aktører som arbeider for boligvalgfrihet for utviklingshemmede.
- Her er det mulighet for kommunene gjennom god forankring og en enkel prosjektplan å videreutvikle boligtilbudet til utviklingshemmede i samarbeid med en faggruppe og andre deltakerkommuner sier Verstad.
Lersveen utdyper at webinaret er viktig.
- Dette webinaret er viktig for å få belyst utfordringer som kommunene står i. Kanskje kan vi gjennom at vi belyser denne problemstillingen få til bedre praksiser, og kanskje også gå vekk fra det som på folkemunne kalles såkalte "gettoer," sier Lersveen.
Husbanken registrerer at det bygges store bofellesskap.
- Husbanken registrerer via finansieringssøknader/tilskuddssøknader at bofellesskap ønskes større enn norm, noe som utfordrer normalisering. I tillegg skiller nye bygg seg ut i bebyggelsen, noe som skaper «annerledeshet».
Verstad viser til at webinaret kan bidra til økt kjennskap til Husbankens virkemidler, men også gode eksempler fra resten av landet på nye boformer for utviklingshemmede som er gjennomført i noen kommuner.
- Kommuner som bør melde seg på er kommuner som ønsker å arbeide for økt rettferdighet og valgfrihet for utviklingshemmede. Kommuner som trenger økt kompetanse innenfor boligeie, å få ny kjennskap til ulike virkemidler og som kan lære av hverandre i nettverksform, sier Verstad.
Videre spredning
Witsø avslutter med å fortelle at NAKU vil bidra med å spre kunnskap som utvikles gjennom prosjektet.
- NAKU skal være et knutepunkt for utvikling av tjenestene som ytes til utviklingshemmede i kommunene. NAKU har utviklet en Kunnskapsbank som skal formidle relevante fagressurser, som kommunale tjenesteytere kan bruke som støtte og veiledning i sitt daglige arbeid. Kunnskap som utvikles i prosjektet skal formidles gjennom Kunnskapsbanken.
Mer informasjon om webinaret
Påmeldingslenke og mer informasjon om webinaret finner du her.
Programmet:
- Velkommen og informasjon om dagen.
- Faglig inspirasjonsinnlegg fra Cato B. Ellingsen ved Stiftelsen SOR. Cato er utdannet vernepleier med mastergrad i habilitering og driver bloggen «Vernepleieren».
- Presentasjon av nettverksprosjektet VUBB Trøndelag: Innhold, prosjektplan og forankring.
- Presentasjon av faggruppen VUBB Trøndelag.
Ved å trykke på bildet under, eller denne lenken, kan du se en video som forteller mer om VUBB-nettverket.