Ny rapport fra NAKU og FO: Lav kompetanse truer tjenestene til personer med utviklingshemming

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Kompetansesituasjonen i tjenestene til personer med utviklingshemming er bekymringsverdig, sier professor og leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen. Torsdag la NAKU og Fellesorganisasjonen frem rapporten «Ingen tid å miste- kompetansesituasjonen i tjenester til personer med utviklingshemming». De mener det nå er på tide å sørge for økt utdanningskapasitet og et kutt i deltidsstillinger.

Ellingsen har utarbeidet rapporten sammen med vernepleier i FOs ledelse Marit Selfors Isaksen og sosiolog Dirk Lungwitz.  De har gjort flere funn.  Det mest kritiske funnet er det lave antallet vernepleiere og andre med formell utdannelse innenfor helse-og sosialfag i tjenestene.

- Det mest kritiske og kanskje også mest oppsiktsvekkende funnet er at kun 10,7 prosent av alle ansatte er vernepleiere. Det er bare 2 prosent mer enn i 1983, i tiden da institusjonsomsorgen ble avviklet.

Bakgrunn

FO organiserer størstedelen av vernepleiere i kommunale tjenester i Norge. De ønsket å finne ut hvordan kompetansesituasjonen var og kontaktet NAKU.

- Vi i NAKU er opptatt av at tjenestene til personer med utviklingshemming krever ansatte med fagkompetanse for å være faglig forsvarlige. Meldinger og utredninger helt tilbake til institusjonstiden forteller om stor mangel på kompetanse i tjenestene, og vi mente det var behov for å vite mer eksakt hvordan situasjonen faktisk er.

Stillstand

Ellingsen peker også på at kompetanseutviklingen i tjenestene står i sterk kontrast til utviklingen i resten av samfunnet.

- Mens det ellers i samfunnet har foregått en sterk opptrapping av profesjonskompetanse i helse- og sosialtjenestene, så har den stått stille på et ekstremt lavt nivå helt siden det ikke var et like tydelig krav til kompetanse. Det har heller ikke vært en utvikling siden da. Dekningen er så lav at en neppe kan hevde at det er vernepleierne som står for eller sikrer det faglig i selve tjenestene.

Deltidsstillinger i tjenestene skaper også utfordringer.

- Vi fant også at en stor andel av de ansatte går i svært korte deltidsstillinger, hvor de jobber mindre enn ti timer per uke. Det er også svært uheldig, fordi det i tillegg til å dreie seg om ansatte med ingen eller lav formell kompetanse, så svekker det kontinuiteten i arbeidet og gjør at det blir flere ansatte å forholde seg til for den enkelte bruker enn det som er ønskelig.

Datagrunnlag

I undersøkelsene har man samlet inn tallmateriale fra tilfeldig utvalgte kommuner. Til sammen 110 kommuner og 10 bydeler svarte på spørreskjemaet som ble sendt ut. Disse representerer til sammen 8500 ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming.

Konsekvenser

Konsekvensene av den lave andelen av ansatte med helsefaglig kompetanse er store, ifølge Ellingsen.

- Den høye andelen med ansatte uten formell utdanning og den svært lave andelen av vernepleiere i tjenestene innebærer en økt fare for hendelser som kan være til skade for brukerne av de de kommunale tjenestene. Det svekker også det faglige innholdet i tilbudet til den enkelte. Vi betviler ikke at ansatte uten formell utdanning kan ha vel så gode personlige egenskaper som de med profesjonskunnskap, men de mangler altså den faglige bakgrunnen som ofte er avgjørende i krevende situasjoner. De avvikene som fra tid til annen kommer opp i media, er også et varsel om at noen må holdes ansvarlig for det faglige grunnlaget for tjenestene.

Mer utdanning og mindre deltid

De mener denne rapporten, som også tidligere utredninger har vist, viser at det nå må settes inn tiltak.

- Det første er å øke utdanningskapasiteten i vernepleierutdanningene. Den bør i tillegg målrettes slik at en sikrer at en får inn vernepleiere i disse tjenestene. Når 2/3 av alle vernepleiere jobber andre steder, vet en at om ikke innsatsen målrettes, vil mye av den økte kapasiteten ikke komme disse tjenestene til gode. Kommunene bør derfor delta i et kvalifiseringsprogram. Det andre er et strakstiltak, der kommunene avvikler all bruk av svært kort deltid med mindre enn ti timer i uken.

Rapporten ble også overlevert til KS og kulturminister Abid Raja under nettlanseringen torsdag.

Materialet er også publisert som artikkel i Fontene forskning. 

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon