Ny versjon av SexKunn og KroppKunn lanseres
SexKunn og KroppKunn er revidert og lanseres onsdag denne uken. Verktøyene blir da tilgjengelig for tjenestene til personer med utviklingshemming, forteller høgskolelektor, pedagog og sexolog Wenche Fjeld, ved Høgskolen Innlandet.
- Vi har gjennom årene hatt flere evalueringer og brukerundersøkelser, og vi har fulgt opp tilbakemeldingene og gjort endringer som er etterspurt, forteller Fjeld.
KroppKunn og SexKunn er kartleggingsverktøy, som er tilpasset barn, ungdommer og voksne. De skal kartlegge kunnskap og gi kunnskap om kroppsdeler, funksjoner, pubertet, hygiene, følelser, venner, kjærester og seksuelle handlinger. Spørsmålene som stilles i kartleggingen blir besvart ved å peke på tegninger av ulike situasjoner. SexKunn ble utviklet av pedagog Wenche Fjeld og psykolog Peter Zachariassen ved Habiliterinstjenesten på Sykehuset Innlandet HF i 2002, mens KroppKunn ble utarbeidet av vernpleier Mariann Lillebo, sykepleier Agnes Solberg og fysioterapeut Ellen Velema ved samme sykehus ved barnseseksjonen i 2008.
Fjeld forteller at de har mottatt mye positive tilbakemeldinger i arbeidet med verktøyene.
- Alle arbeidsgivere er positive, og vi har fått støtte av Helsedirektoratet til forrige og den nye utgaven. I tillegg har vi fått støtte av Barne, ungdoms-og familiedirektoratet til den nye utgaven.
Samfunnsendringer
Bakgrunnen for fornyingen av verktøyene er samfunnsendringene som har skjedd siden kartleggingsverktøyene ble utviklet.
Det har skjedd endringer innen bruk av informasjonsteknologi og sosiale medier, og holdningene har endret seg til LHBTIQ-befolkningen (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønnpersoner og queerpersoner.)
- Vi har også blitt et mer kulturelt mangfoldig samfunn. Det har for eksempel ført til et behov for at verktøyene skal inneholde bilder av personer med ulik kulturell bakgrunn, utdyper Fjeld.
SexKunn- verktøyet har også fått en egen del med som dekker emnet skadelig seksuell atferd.
Den gode samtalen
Fjeld er opptatt av verktøyene skal gjøre det lettere å ta samtalen om kropp og seksualitet.
- Det er viktig å ha en god dialog om dette teamet, og ikke minst ta den viktige samtalen. Det er veldig lett å synse om andres forståelse og kunnskap om seksualitet, kropp og følelser. Her får den det gjelder vise kunnskap og forståelse. Dersom man bare går ut ifra at noen kan og vet, er det lett å sette i verk tiltak som er uforståelige for vedkommende eller som kan være direkte krenkende.
Hun er også opptatt av at personene som blir kartlagt skal følges opp i etterkant.
- Dette er et sårbart og personlig tema, så det er viktig å ha en god dialog i etterkant også.
Manual
Sexkunn og KroppKunn kommer denne gangen i en pakke med en brukermanual med råd om hvordan man skal gjennomføre og følge opp.
- Tidligere kunne man i en kartleggingsprosess oppdage at vedkommende som ble SexKunn- kartlagt kanskje ikke var klar for dette, men heller burde kartlegges med KroppKunn. Dette har vi nå løst med at begge verktøyene kommer i en pakke.
Fjeld forteller at de også i brukermanualen gir råd om hva man skal gjøre, dersom det undervegs blir fortalt om overgrep.
- Det er viktig å være forberedt på dette. Det er viktig med etiske retningslinjer, og å være trygg som kartlegger på hva man skal gjøre i en slik situasjon.
Digitalisering
De har også satt i gang et arbeid med å digitalisere verktøyene.
- Vi jobber aktivt med å digitalisere både SexKunn og KroppKunn, men det er et dyrt og tidkrevende arbeid. I denne omgang hadde vi rammer til å gjennomføre dette.
Kurs
Etter hvert som den nye manualen blir tatt i bruk kommer det til å bli holdt digitale kurs og kurs med fysisk oppmøte hos habiliteringstjenesten i Hedmark og på Ullevåll sykehus.
- Vi kommer til å holde fortløpende kurs på zoom, men også kurs med fysisk oppmøte.
Lansering
Dersom dere ønsker å være med på lanseringen kl. 18.00 onsdag, kan dere bli med på zoom via denne lenken:
https://inn.zoom.us/j/65123179459?pwd=ZW53Z0Q3Ri9tcXJSNWZZUTZNRlVOUT09