Regjeringen: - På høy tid med en veileder til tjenestene

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Det er veldig gledelig, og på høy tid, sier statssekretær i Helse-og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke. I forrige uke lanserte helsemyndighetene den nasjonale veilederen «gode helse-og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming».

Maria Bjerke Jahrmann, statssekretærOg det er første gang det er laget en veileder til tjenestene til personer med utviklingshemming.

- Utvalget som leverte NOU-rapporten På lik linje i 2016, påpekte at personer med utviklingshemming ikke har samme tilgang til helsetjenester av god kvalitet som resten av befolkningen. På denne bakgrunn ga vi Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide en veileder for å formulere tydelig hva som er forsvarlige tjenester til personer med utviklingshemming, og hva som skal til for at tjenestene er individuelt tilrettelagt med medvirkning fra brukerne. Det er spesielt positivt at personer som selv har utviklingshemming har deltatt i arbeidet med veilederen, sier Bjerke til NAKU.

Og rådgiver i NAKU, Linda Barøy, sier også at dette er noe av det viktigste som har skjedd.

- Veilederen er noe av det viktigste som har skjedd på lang tid. Den gir klare anbefalinger til tjenestene og er et særdeles viktig bidrag i arbeidet med å skape gode tjenester for personer med utviklingshemming, sier rådgiver i NAKU, Linda Barøy.

NAKU har deltatt både i arbeidsgruppen og i referansegruppen i prosessen med å utvikle veilederen.

-Prosessen har vært veldig god. Vi opplever at helsemyndighetene har vært svært lydhøre og hørt på de innspillene som har kommet. Vi har hatt viktige og gode diskusjoner underveis med alle involverte i direktorat, kommuner, brukerorganisasjoner og fagmiljøer.

Et godt liv
Avdelingsdirektør, Helga Katharina Haug, i Helsedirektoratet uttalte en pressemelding forrige uke at veilederen skal sørge for at personer med utviklingshemming får et godt liv.

 - Målet er å bidra til at personer med utviklingshemming og deres familier får leve et godt liv i tråd med egne forutsetninger, ønsker og behov, sier Haug.

Helsedirektoratet skriver videre at veilederen beskriver god praksis på viktige områder som individuell tilrettelegging, livsoverganger, habilitering, helseoppfølging, og samarbeid med pårørende og verge. Veilederen har også lenker til praktiske og nyttige verktøy, samt metoder hos andre aktører.

Statssekretær Bjerke mener behovet for en veileder har vært stort i kommunene.

- Veilederen formulerer hva som er forsvarlige tjenester og hva som skal til for at tjenestene er individuelt tilrettelagt. Den klargjør hvor viktig det er at brukerne medvirker i eget tilbud. Dette har det vært stort behov for, så det er veldig bra at veilederen nå er klar.

Les mer: Ny veileder: Gode helse-og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming

Rådgiver i NAKU, Linda BarøyGodt verktøy
Barøy mener veilederen er ryddig og lett å sette seg inn.

- Innholdsfortegnelsen på veilederen strukturerer kompetanseområdene på en god måte, og bare ved å lese overskriftene gir de et godt utgangspunkt for kommune til å reflektere og sjekke ut om de innfrir disse kravene og anbefalingene. Jeg har troa på at dette kan være et veldig godt og nyttig verktøy for kommunene, sier rådgiver i NAKU, Linda Barøy.

Hun mener alle kapitlene i veilederen er viktige å sette seg inn i for tjenestene i kommunene.

- Alle kapitlene er særlig viktige, men jeg har lyst til å trekke frem kapittel 1 som handler om veilederen. Her beskrives det hvordan man skal forstå begrepene skal, bør og må, og kapittelet viser til at veilederen beskriver allerede eksisterende lovvkrav og anbefalinger. Det er også et kapittel om utviklingshemming. Kunnskap om utviklingshemming er viktig, og da spesielt i et relasjonelt perspektiv. Jeg tenker da på hva vi i omgivelsene kan bidra med for å redusere barrierer, fremme mestring og gode hverdager.

Her kan du se leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen, forklare innholdet i den nye veilederen.

CRPD
Barøy fremhever at veilederen bygger på grunnleggende menneskerettigheter.

- Det er også spesielt viktig å vite at veilederen bygger på menneskerettighetene og CRPD, og dette beskrives i dette innledningskapitlet. Kanskje kan dette føre til at det blir enklere å trekke CRPD inn i diskusjoner og i den praktiske hverdagen for ansatte og kommunene.

Barøy oppfordrer alle til å lese rapporten med innspill fra personer med utviklingshemming.

- Rapporten som ligger ved veilederen, der personer med utviklingshemming har gitt innspill til veilederen, er svært nyttig å ta med seg inn i arbeidet med veilederen. I rapporten forteller personer med utviklingshemming om hva som er gode helse- og omsorgstjenester for dem, fortsetter Barøy.

Råd
Hun har flere innspill til hva kommunene kan gjøre for å implementere veilederen.

- Det er viktig å sette seg godt inn i veilederen. Er det noen områder fra veilederen som vår kommune eller vår avdeling bør se spesielt på? Kanskje kan det være lurt å foreta en analyse av innholdet og gjøre seg opp en status, og foreta prioriteringer ut ifra disse analysene. Det er også viktig å samarbeide med personene med utviklingshemming og pårørende, og det er lurt å samarbeide om å legge en plan for det arbeidet som skal gjøres.

Barøy peker også på listen over gode råd som ligger vedlagt veilederen.

- Disse rådene gir gode tips til kommunene om hvordan de skal gjennomføre forbedringsarbeidet, og vedlagt veilederen ligger det også nyttige nyttige verktøy og ressurser til tjenestene.

Les mer: Verktøy og ressurser

Grip muligheten
Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke håper kommunene griper muligheten.

- Det er kommunene som har hovedansvaret for å bruke veilederen. De får nå et godt verktøy for å forbedre sine egne tjenester til denne sårbare gruppen og deres familier. Dette verktøyet er en mulighet jeg tror og håper kommunene vil gripe.

Hun har en klar oppfordring til tjenestene.

- Jobb systematisk, legg en plan og involver personer med utviklingshemming selv og deres familier.

Les mer: Nasjonal veileder- gode helse – og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon