Selvbestemmelse gjennom beslutningsstøtte

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Bilde av Marianne Selseth og Elin Svardal «Det er bedre å få råd enn at noen bestemmer over meg. Når noen bestemmer så sier jeg at jeg bestemmer selv og det godtar dem.» Dette sier Marianne Selseth i samtale med Elin Svardal om opplevelser av å motta støtte i hverdagen i Levanger kommune. Marianne og Elin var to av foredragsholderne på fagdag den 6. juni, om Selvbestemmelse gjennom beslutningsstøtte arrangert av Fylkesmannen i Trøndelag i samarbeid med Levanger kommune og NFU. 

Marianne fortalte om sin hverdag som er fylt med arbeid, venner, aktiviteter og kjæreste, og knyttet dette til temaet selvbestemmelse. 

Hedvig Ekberg jurist og generalsekretær i NFU startet foredraget med tanker om selvbestemmelse og samtykkekompetanse.

"Jeg har ikke tidligere hatt refleksjoner over selvbestemmelse, for det er en selvfølgelighet, inntil man faktisk ser hva det kan føre til når man tar fra mennesker samtykkekompetanse!" 

Hedvig viste til samtykkekompetanse som vilkår i lovverk, og at samtykkekompetanse innebærer blant annet evne til å resonnere og vurdere alternativer. Hva er en god beslutning, når vi ikke følger en leges råd, når vi ikke følger mannens råd, eller når vi ikke følger foreldres råd? Det er i dag ulike grenser for de med og de uten utviklingshemming sine muligheter til å ta dumme valg. I mange situasjoner kan vi alle sammen oppleve at det er vanskelig å ta beslutninger men allikevel anses vi å ha en samtykkekompetanse, dette er viktig å ha med seg når man skal vurdere andres samtykkekompetanse sier Hedvig. Det er feil å si at en person ikke har samtykkekompetanse, da tar man fra vedkommende retten til selvbestemmelse. Det handler om samtykkekompetanse i de spørsmålene som stilles, og ikke en generell vurdering av samtykkekompetansen på alle områdene.

NAKU ved seniorrådgiver Kim Berge startet sitt foredrag med å vise bilder av sin familie og de han er mest sammen med i hverdagen, for deretter å sammenligne dette med antall tjenesteytere personer med utviklingshemming omgås med i hverdagen. Organisering av turnus har betydning for å kunne gi gode tjenester! Selvbestemmelse foregår sjelden isolert fra andre, men i relasjoner med andre. Følelsen vi får når vi ikke blir hørt er noenlunde likt for de fleste, selvbestemmelse handler mye om oppfattelse av å bestemme og følelsene styrer hvordan man opplever dette. Kim fortalte om forskning om utviklingshemming og selvbestemmelse, og viste klipp fra filmer om selvbestemmelse, samtykkekompetanse og beslutningsstøtte som NAKU utgir i løpet av 2019.

Pål Sondre Kristiansen ved Fylkesmannen i Trøndelag hadde foredrag om styrket beslutningsstøtte gjennom verge. Han fortalte om vergemålslovens virkeområde, og viste til fire grunnvilkår for opprettelse av vergemål. Pål Sondre poengterte at vergemål er en frivillig ordning, og vedkommende som skal ha verge må samtykke om at vergemål skal opprettes, mandatet og omfanget av vergemålet og om hvem som skal være verge. 

Siste foredragsholder på fagdagen var Kurt Elvegård, forsker ved NTNU Samfunnsforskning. Han drodlet omkring rådende oppfatninger og meninger om når blir det for mye tvang og selvbestemmelse. Kurt stilte deltagerne i salen mange spørsmål å reflektere over i temaet. 

Lysarkene fra fagdagen vil bli lagt ut på denne siden 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon