Vektreduksjon og forbedrede kostholdsvaner

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Aud Elisabeth Witsø og Helen Kathrin Røstad-Tollefsen

I forrige uke disputerte Helen Kathrine Røstad-Tollefsen med avhandlingen «Vektreduksjon og forbedrede kostholdsvaner for personer med utviklingshemming som bor i kommunale omsorgsboliger».

Temaet er viktig som en del av arbeidet med realisering av god helse og ernæring for personer med utviklingshemming, og vi i NAKU vil bidra til å belyse det. 

Forskning og rapporter vi har tilgjengelig viser til at det er behov for økt ernæringskunnskap i tjenestene til personer med utviklingshemming (NOU 2016:17; HEL-KOST, 2020). Samtidig viser forskning at personer med utviklingshemming med Down syndrom, Prader Willis syndrom og Williams syndrom har økt forekomst av overvekt og fedme (Nordstrøm, 2015), og økt risiko for livsstilssykdommer (Liao et al., 2021) 

Les også artikkelen; Utviklingshemming og ernæring: forskning.

Om doktorgradsarbeidet 
Doktorgradsprosjektet er gjennomført ved Universitetet i Oslo (UIO). I avhandlingen viser Røstad-Tollefsen til at det er få vektintervensjonsstudier som er tilpasset personer med utviklingshemming. Målet med hennes arbeid var å avdekke faktorer som påvirker ansatte i tjenestene sin mulighet til å fremme sunt kosthold, og videre utforske hvilke ytre faktorer som påvirker motivasjon og utførelse av ernæringsarbeid overfor personer med utviklingshemming. Røstad- Tollefsen avdekket flere faktorer som fremmer sunt kosthold som positive og likeverdige holdninger blant ansatte og ledere, og veiledning til ansatte for å tilrettelegge for sunt kosthold. En annen faktor av betydning for å fremme sunt kosthold er økte praktiske ferdigheter i matlaging for personer med utviklingshemming. Studien viser at for å styrke ansattes motivasjon i ernæringsarbeid er det behov for å innføre systematiske planer og rutiner for og avklaring av godt ernæringsarbeid i tjenestene til personer med utviklingshemming, økt ernæringskompetanse og tilstrekkelige rammebetingelser til ernæringsarbeidet.  

Røstad-Tollefsen gjennomførte også en klinisk randomisert kontrollert studie (RCT), der hun undersøkte en rekke forhold som vekt, midjeomkrets, kliniske helsebarometre og kostholdsvaner hos en gruppe overvektige personer med utviklingshemming. Blant intervensjonene var blant annet kostholdskurs og «nudging» for både personene med utviklingshemming og for ansatte, samt individuelt målsettingsarbeid og oppfølging mellom kursene. Resultatene fra RCT studien viste signifikant forskjell i midjeomkrets, frukt- og bærinntak og langtidsblodsukker fra før og etter intervensjonen. Studien argumenterer for at de nevnte intervensjonene kan medføre forbedrede kostholdsvaner og redusere livsstilsrelaterte sykdommer for personer med utviklingshemming.   

Det vil etter hvert komme en artikkel på hjemmesiden vår der Røstad-Tollefsen skriver om arbeidet sitt. Følg med!  

Under selve disputasen  
Aud Elisabeth Witsø, førsteamanuensis og daglig leder av NAKU, var førsteopponent, mens klinisk ernæringsfysiolog, Magnhild Kverneland ved UiO var andreopponent under disputasen. Witsø inviterte Røstad-Tollefsen til refleksjoner over relevante temaer knyttet til doktorgradsarbeidet om utviklingshemming og ernæring. Dette innebar blant annet refleksjoner over ulike forståelsesmodeller av funksjonshemming (medisinsk, relasjonell, menneskerettslig), og knyttet til paradigmeskiftet som ligger i CRPD, fra et omsorgsperspektiv til et mer rettighetsorientert perspektiv. Videre ble Røstad-Tollefsen utfordret på å reflektere over forståelser av selvbestemmelse og beslutningsstøtte. Det ble lagt ekstra vekt på betydningen av kompetanse og at ansatte i tjenestene gir beslutningsstøtte i arbeidet med å fremme god ernæring, vektreduksjon og økt fysisk aktivitet.  

Arbeidet til Røstad-Tollefsen er et viktig bidrag til å styrke søkelyset på og arbeidet med godt kosthold og god ernæringshelse for personer med utviklingshemming. NAKU ser frem til å følge videre oppfølging og utvikling av arbeidet.  

..........................
Referanser: 
Liao P, Vajdic C, Trollor J, Reppermund S (2021) Prevalence and incidence of physical health conditions in people with intellectual disability – a systematic review. PLoS ONE 16(8): e0256294. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0256294

Nordstrøm, M. (2015). Obesity, lifestyle and Cardiovascular risk in Down syndrome, Prader willie syndrome and Williams syndrome. UiO

NOU 2016:17 På lik linje - Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming.

Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (2020) HEL-KOST: Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemming som bor i egen bolig. Rapport. St. Olavs Hospital, Helse Midt-Norge. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon