Ville du bodd der du jobber? Fremtidens tilbud til folk i bydel Stovner
Denne uken arrangerte bydel Stovner i Oslo en inspirasjonsdag for ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming. Hovedtema var fremtidens velferdsboliger og velferdsteknologi. NAKU var invitert for å komme med innspill.
Dagen var arrangert på Verdenshuset på Haugenstua i Oslo. Det var tilpasset ansatte på den måten at noen kom klokken 1100 og deltok frem til 1400, mens andre kom klokken 1300 og deltok frem til 1600. Slik fikk de samlet alle til en felles sesjon mellom 13 og 14.
Forsamlingslokalet var delt opp i ulike sesjoner. Et rom var stand-område. Der hadde en rekke leverandører innen velferdsteknologi plassert seg for å vise frem sine produkter. Her fant en alt fra medisinhåndteringshjelpemidler til valgteknologi.
Et annet rom var forbeholdt arbeid med tjenestereiser. Her hadde bydelen fått hjelp fra tjenestedesignere til å tilrettelegge for kreativt arbeid for de ansatte. Ved å gjennomgå konkrete deler av tjenestene i detalj, kunne en avdekke nye måter å gi tjenester på.
Til sist ønsket også bydelen konkrete innspill til hva de ansatte mente om fremtiden. Hvordan kan en organisere seg annerledes enn i dag? Er fremtidens tjenestebrukere annerledes enn dagens tjenestebrukere? Hvilke nye løsninger og teknologier kan være aktuelle å teste ut i fremtiden? Hvilke behov er det vi ikke dekker i bydel Stovner? På denne måten fikk ansatte, uavhengig av bakgrunn og stilling, mulighet til å gi konkrete innspill til tjenesteytingen og organiseringen av denne.
NAKU og Norsk Epilepsiforbund var invitert til å holde hver våre foredrag i dagens fellesdel. NAKU tok utgangspunkt i funksjonsevnekonvensjonen (CRPD) og utfordret deltakerne på hva denne har av betydning for dagens tema – fremtidens omsorgsboliger og velferdsteknologi. Vi stilte spørsmålet om de ansatte selv ville bodd der de gir tjenester, samtidig som vi understreket de ansattes betydning for at Norge skal kunne innfri kravene i henhold til konvensjonen. Riktignok er de kanskje ansatt i helse- og velferdstjenester, men først og fremst jobber de i «likestillingsbransjen».
Det så ut som bydelen arrangerte en spennende og inspirerende dag, der de også fikk mulighet til å lytte til sine egne ansattes syn på fremtiden. Kanskje kan dette være til inspirasjon for andre bydeler og kommuner i landet.