Fagkonferanser med fokus på utviklingshemming

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Prosjektet «Til og fra» bygger på ett av kjernepunktene i NAKUs aktiviteter, å spre og hente inn fagkunnskap gjennom eksisterende materiale. Kunnskap blir publisert og spredt gjennom naku.no, og fagkunnskap blir hentet inn gjennom å samle konkrete eksempler og tema som er relevante for tjenesteytingen til personer med utviklingshemming. NAKU har særlig rettet sin virksomhet mot kommunene, og skal bidra til å styrke kompetansen og kvaliteten i det kommunale tjenestetilbudet til personer med utviklingshemming. NAKU skal også være et faglig knutepunkt for utvikling av gode tjenester.
Landsomfattende tilsyn av helse- og omsorgstjenestene til personer med utviklingshemming konkluderte med at tjenestene til denne gruppen ikke er gode nok. Tilsynet viste til dels store og mange svakheter i tjenestetilbudet, og flere steder påpekte fylkesmannen at tjenesteytere hadde svak kompetanse, og det manglet planmessig opplæring av de ansatte.
Prosjektet «Til og fra» er dermed et av tiltakene som er iverksatt for å imøtekomme de oppgaver NAKU har. Og med utgangspunkt i tilsynet, ble det tatt kontakt med landets fylkesmenn med forespørsel om sammen å invitere til fagkonferanser for å øke kunnskap og kompetanse i det kommunale tjenesteapparatet.
Rundt halvparten av fylkesmennene ønsket et samarbeid, og det har til sammen vært arrangert 10 seminarer. Det har vært variert hvordan seminarene har vært lagt opp. Noen steder hadde fylkesmennene allerede planlagt seminarer, mens andre steder har NAKU stått for mesteparten av innholdet. Alle steder har imidlertid NAKU informert om det de driver med, om Kunnskapsbanken og Min side. I tillegg har filmen «Om psykisk utviklingshemming» blitt vist. Andre tema på konferansene har blant annet vært bruk av tvang og makt, psykiske lidelser, individuelle tjenester og brukermedvirkning.

Merete BondøFagkonferanse i Trondheim
28. november arrangerte NAKU, i samarbeid med fylkesmannen i Sør-Trøndelag, fagkonferanse i Trondheim. Det overordnede temaet for konferansen var tvang og makt.

− Det er NAKUs fortjeneste at vi får til å arrangere konferansen her i dag. Vi er veldig glade for at vi fikk henvendelsen om et samarbeid for å få til en slik dag. Det var veldig lett å si ja, sier Merete O. Bondø når hun ønsker velkommen til fagkonferansen.

Bondø er seniorrådgiver ved sosial- og helseavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

− En del av fylkesmannens ansvarsområde er opplæring- og tilsynsvirksomhet, så dette går rett inn i oppdragsbrevene våre. Det er også godt å ha en samarbeidspartner som har så mye kompetanse for å få til en god fagdag, sier Bondø.

Hun sier de ser at det er behov for slike konferanser når de gjennomfører tilsyn.

− Dette er et områder hvor vi trenger et løft. Resultatene fra det landsomfattende tilsynet bekrefter dette. I oppdragsbrevene våre har vi hvert år at vi skal gjennomføre opplæring i kommunene, sier Bondø.

Under konferansen i Trondheim var det så mange påmeldte at det til slutt ble ventelister for å få delta. Bondø tror det kunne vært arrangert flere fagkonferanser og andre former for opplæring.

− Jeg er veldig glad for at også andre fylkesmannsembeter har takket ja til dette. Behovet er der.

En av foredragsholderne under fagkonferansen i Trondheim var psykologspesialist Leif Hugo Stubrud.

− Det er ikke så mye forskning på tvang og makt, men Leif Hugo er en av få som faktisk har forsket på dette. Derfor hadde vi et ønske om at han skulle delta på fagkonferansen, sa seniorrådgiver og nestleder i NAKU Kim Berge da han introduserte Stubrud.

Under fagkonferansen holdt han foredraget «Tvang og makt. Kan det unngås?». I dette foredraget fikk deltakerne blant annet høre om en case hvor det hadde vært brukt mye tvang og makt, men der man nå hadde lyktes med å redusere utfordrende atferd

Jeg tror slike fagkonferanser er viktige. Mange av de som sitter med vedtak eller andre funksjoner blir ofte sittende alene og skal ta vanskelige beslutninger. Jeg tror det derfor er både ønskelig og nødvendig å ha noen å snakke med. På konferanser har man muligheten til å diskutere problemstillinger og få en felles forståelse av hva man kan gjøre. Jeg tror problemstillingen med tvang og makt kan være utfordrende for mange. Både å vite hva man skal gjøre og å finne løsninger. Jeg tror det handler om å gå grensegangene: Hva er greit? Hva ligger innenfor det som er lov? Jeg synes jeg ofte møter folk som er usikre på dette, og det tror jeg kan være slitsomt i lengden, sier han.

Stubrud tror fagkonferanser kan være med på å engasjere folk til å søke ny kunnskap.

− Å få presentert eksempler på hvordan ting kan gjøres, uten at det er den eneste fasiten, tror jeg kan være en vitamininnsprøytning og en motivasjon for mange. Det er ganske kjedelig å sitte alene, man må få snakke med andre og vist hva man holder på med.
−At NAKU samler kunnskap som blir tilgjengelig for andre tror jeg absolutt har en verdi. Det er en viktig funksjon som må styrkes, legge han til.

Samarbeid
To andre foredragsholdere ved konferansen i Trondheim var Sidsel Jullumstrø og Eli Brandseth. Jullumstrø er seksjonssjef ved habiliteringstjenesten for voksne ved St. Olavs Hospital, mens Brandseth er sektorsjef for helse- og velferdstjenestene i Åfjord kommune.

På konferansen fortalte de om samarbeidet kommunen og habiliteringstjenesten hadde i forbindelse med en bruker. Denne brukeren hadde utviklingshemming og psykiske problemer. I tillegg hadde brukeren en kriminell forhistorie og kommunen mente de ikke klarte å hjelpe ham. Da kommunen forsøkte å få mannen innlagt på en psykiatrisk avdeling fikk de blankt nei og beskjed om at dette var kommunens ansvar. Det ble derfor opprettet kontakt mellom kommunen og habiliteringstjenesten for voksne. Jullumstrø og Brandseth fortalte at det i starten av samarbeidet var mye uenighet og mange diskusjoner. Etter hvert klarte de å samarbeide godt og fikk på plass løsninger som fungerte både for brukeren og kommunen.

− Vi synes at denne historien forteller noe om hva som er viktig å være klar over når det gjelder samarbeid mellom nivåene, sier Brandseth.

I foredraget forteller hun at det tok en stund før kommunen var villig til å innse at denne brukeren var deres ansvar.

− I et samarbeid er det viktig at vi får avklart roller og at vi blir trygge på hverandre, sier Brandseth.

Både Jullumstrø og Brandseth håper de som deltok på konferansen sitter igjen med en forståelse av hvordan en får til et godt samarbeid.

− Vi går inn i alle relasjoner med visse forventninger. Hvis vi blir litt mer bevisst på hvilke forventninger vi hadde så tror jeg samarbeid hadde vært lettere i mange sammenhenger, sier Jullumstrø.

De tror begge det er viktig med kontinuerlig fokus på mennesker med utviklingshemming.

− Jeg tror det er veldig mange som står i mange utfordringer hver dag. Hvis vi ikke får en pause til å reflektert over praksis så tror jeg vi går oss litt blind, sier Jullumstrø.

− Det er viktig at konferansene er her. Det er også mulig å gjøre det på andre måter også, for eksempel e-læringssystem som vi kan bruke i hverdagen, sier Brandseth.

At fylkesmennene er med på å arrangere slike konferanser sammen med NAKU tror Jullumstrø er viktig.

− Det er en veldig god idé. Jeg tror det er viktig for alle som jobber ute i kommunene å vite at fylkesmannen skjønner den virkeligheten som er der ute og ikke bare leser det på papir.

Konferanser i hele landet
NAKU har gjennom høsten 2017 deltatt på fagkonferanser i hele landet. I september hadde NAKU et innlegg ved nettverkssamlingen i Karasjok.

− Vi mener det absolutt er viktig at NAKU møter våre fagfolk. Vi synes også det er interessant med konferansesamarbeid med NAKU.

Det sier Gry Bogetun. Hun er seniorrådgiver hos fylkesmannen i Finnmark. Evalueringen i etterkant av nettverkssamlingen viser at de som var tilstede var godt fornøyde med NAKUs innlegg. Her er utdrag fra tilbakemeldingene:

«Nyttig info fra NAKU som jeg tar med meg til personalgruppa».

«Helt topp! Liker kontinuiteten i tematikken som er både praksisnær og provoserende, bidrar til refleksjon og videre arbeid. Fortsettelsen fra dag 1 er enda bedre, med et perspektiv fra NAKU som vi kanskje ikke bruker like ofte vi som prater «kommunalsk». Takk for flott bidrag – nyttig for meg.»

I oktober gikk turen til Aust- og Vest-Agder.
− Vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på konferansen. Det var jo en del forskjellige innlegg, og det var litt ulikt hva vi fikk tilbakemeldinger på.  Vår oppfatning er at det var mange som ikke kjente veldig godt til NAKU fra før og at derfor var deres innlegg veldig nyttig, sier Helene Frydenberg, seniorrådgiver ved helse- og sosialavdelingen hos fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

De arrangerer fagkonferanser hvert år.
− Vi har allerede begynt å planlegge neste års konferanse. Vi mener det er veldig viktig, med faglig påfyll, og ikke minst, å komme sammen og treffe andre som jobber med det samme, sier Frydenberg.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon