De flinke folka
Traumer som årsak til utfordrende atferd, Hva sier jusen om forsvarlige tjenester, Kunnskapsbasert praksis - hva er det og hvordan gjør vi det, Psykisk utviklingshemming og seksuell helse, Innføring i funksjonelle analyser av problematferd, Hvordan bruke virtuelle hjelpemidler for å skape forutsigbarhet og oversikt og Suksessfaktorer ved overflytting til nytt tjenestetilbud i ny kommune. Dette er et lite utvalg av temaene som ble behandlet på Golsfjellet i forrige uke.
24. – 28. april ble årets NAFO-seminar gjennomført. Dette er det årlige seminaret i regi av Norsk Atferdsanalytisk forening og samler over 700 fagfolk på Storefjell Høyfjellshotell. Selv om programmet rommer en stor bredde av tema tilknyttet atferdsanalyse og atferdsanalytisk praksis er dette også, sammen med SOR-konferansene, det møtepunktet som samler flest ansatte i tjenestene til utviklingshemmede på ett sted i løpet av året. Som flere ganger tidligere var NAKU representert med forelesning på årets seminar.
Seminaret er tilknyttet årsmøtet til norsk atferdsanalytisk forening og samler selvsagt fagfolk som i stor grad arbeider atferdsanalytisk innenfor en lang rekke felt. På programmet finner du smale forelesninger om grunnforskning innen feltet, innføringsforelesninger og workshops og en lang rekke praksiseksempler fra tjenesteyting. Ofte er dette tjenesteyting for personer med utviklingshemming og/ eller autisme. Det er også ofte tema knyttet til organisering av tjenester og kompetanseutvikling. I år var det inntil 13 parallelle arrangement samtidig.
Et eksempel fra årets seminar er forelesningen «Hvordan heve standarden i frontlinja – gjennom systemrettet kompetanseutvikling? Samhandling mellom kommuner og spesialisthelsetjenester» De siste årene har Drammen kommune, Nedre Eiker kommune, Vestre Viken (seksjon for utviklingshemming og autisme) og Sykehuset Vestfold (Glenne regionale senter for autisme) samarbeidet om et prosjekt for kompetansebygging. Svelvik kommune har også vært en del av arbeidet.
Prosjektet har fått midler fra Helsedirektoratet til et omfattende arbeid knyttet til Målrettet miljøarbeid og Hverdagsmestring. Arbeidet har bestått av flere tiltak. Det er utnevnt ressurspersoner i kompetansegrupper som har vært samlet for å diskutere aktuelle faglige tema. De har også sendt inn skriftlig arbeid som de har fått tilbakemelding på. I tillegg har det vært avholdt kurs og store samlinger for ansatte. Prosjektet er evaluert gjennom blant annet fokusgruppeintervjuer med brukere av tjenestene. Evalueringsrapporten fra deres arbeid i 2017 og 2018 forteller mer om prosjektet. De har en plan for videre arbeid i 2019.
NAKU, ved rådgiver Cato Brunvand Ellingsen, holdt foredrag i et symposium om forsvarlige tjenester. Dette var et bredt sammensatt symposium ledet og organisert av Trude Hoksrød fra Skedsmo kommune. Tittelen for NAKU sitt foredrag var «CRPD og Atferdsanalyse – sammen selvsagt!» Her hadde vi en kort innføring i viktige prinsipper i funksjonsevnekonvensjonen og hvilke konsekvenser denne kan og bør ha for tjenesteyting. Forsvarlige tjenester må være grunnlagt i føringer fra CRPD.
I det samme symposiet snakket Kjetil Viken om «Behandlingsintegritet - et grunnleggende fokus på kvalitet i tjenester», Lene Degvold om bruk av sjekklister samt at Ole Kristian Storli og Marion Kilde presenterte en modell for systematisk grunnlagsarbeid for kompetanseheving og forsvarlige tjenester. Informasjon om alle forelesninger, også dette symposiets bidrag, ligger ute på nettsidene til seminaret.
Som avslutning på symposiet om forsvarlige tjenester snakket Trude Hoksrød om «De flinke folka». Ansatte i tjenestene er avhengig av gode rammebetingelser og god organisering, men er også i seg selv en helt sentral faktor for i sikre gode tjenester. Hva er det som kjennetegner gode tjenesteytere?