Hva gjør fagrådet til NAKU?
Fagrådet til NAKU hadde i forrige uke møte i Trondheim. Fagrådet er NAKUs rådgivende organ, og er ledet av kommuneoverlege for oppvekst og utdanning i Trondheim, Betty Pettersen. I møtet diskuterte medlemmene CRPD og forslag til nasjonal veileder «Gode helse-og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming.
- Jeg er inne i min andre periode som leder for fagrådet, men har også vært medlem av fagrådet i to perioder før jeg ble leder, forteller hun.
Pettersen er samfunnsmedisiner med utdanning fra USA, Island og Norge.
- Jeg er utdannet lege med doktorgrad i samfunnsmedisin, og har jobbet som kommuneoverlege i tre kommuner.
Utviklingshemming
Hun synes det er en spennende utfordring å lede fagrådet til NAKU.
- Det er spennende. Jeg får innsikt i NAKUs arbeid, og det ser jeg på som et privilegium.
Hun begynte å arbeide med fagfeltet som lege i Trondheim kommune.
- Jeg ble etter hvert faglig ansvarlig for vedtak som omhandlet tvang og makt i Trondheim kommune. Da vurderte jeg saksbehandlingen og sjekket den faglige vurderingen bak hvert vedtak.
Fagrådet
NAKU får tildelingsbrevet sitt av helsedirektoratet hvert år og er en del av NTNU. Fagrådet består av medlemmer fra brukerorganisasjoner, Helsedirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og representanter for kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten. Rådet møtes to ganger i året.
- Fagrådet er et rådgivende organ hvor det sitter medlemmer med kompetanse som kan styrke arbeidet til NAKU. Jeg er også opptatt av at rådet skal fungere som et faglig nettverk. Jeg synes derfor det også er viktig å høre hva medlemmene er opptatt av og få en faglig refleksjon rundt disse temaene i møtet. På den måten får vi satt arbeidet til NAKU inn i en større sammenheng, sier Pettersen.
Fagrådsmøte
Fagrådsmøtet forrige møte ble avholdt ved både fysisk og digitalt oppmøte på Zoom. NAKU orienterte om økonomi og arbeidet med Kunnskapsbanken. I tillegg ba NAKU om råd om hvordan det skal arbeides videre med CRPD og innspill til høringen om den nye veilederen «Gode helse-og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming». Pettersen var fornøyd etter møtet.
- Det fungerte godt med en kombinasjon av fysisk oppmøte og digitalt oppmøte. Sakene ble belyst fra flere sider og tilbakemeldingene var nyttige. Fagrådet gir råd, og avgjørelsene blir tatt utenfor møterommet, avslutter Pettersen.