Innspill på stortingsmelding om menneskerettigheter til personer med utviklingshemming
NAKU var tilstede på åpen høring om meldingen, Menneskerettigheter for personer med utviklingshemming - Det handler om å bli hørt og sett. Vi oppsummerer fra dagen.
Bakgrunnsdokumenter
Norge ratifiserte Konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i juni 2013. Samme år behandlet Stortinget meldingen Frihet og likeverd, som endte med nedsettelse av rettighetsutvalget og oppnevnt i 2014. Utvalget leverte utredningen På lik linje (NOU 2016:17). Det kanskje viktigste med den, var de klare påpekingene av brudd på FN-konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne.
Hvorfor inkorporere CRPD i norsk lov?
Under høringen tirsdagen (31.01.2023) ble det særlig poengtert hvor viktig det er at Norge inkorporerer CRPD som del av Menneskerettighetsloven. Særlig ga leder av Borgerrettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen Berit Vegheim en begrunnelse for hvorfor dette er så viktig, og hva det innebærer. I denne lenken er et opptak fra høringen med argumentene fra Vegheim. (Merk: Opptaket er ikke tilgjengelig for øyeblikket, men de arbeider med å rette feilen).
Utvalgsmedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) ba om hjelp til å forstå hvorfor det sto så dårlig til og hva det var de (Stortinget) gjorde feil i alle disse årene han hadde vært aktiv som Stortingspolitiker. Lundteigen pekte på den politisk enighet om flere av de viktige meldingene som berører rettighetene til personer med utviklingshemming.
Janne Skei fra Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) pekte på at statlige signaler og føringer møter en kommunal hverdag og kommunale prioriteringer, der flere kommuner hyrer inn konsulentfirma for å finne måter å spare inn, med forslagene som ofte går så langt at Statsforvalteren finner at de bryter med loven. NFU har samme klare beskjed om inkorporering av CRPD. Det overordnede og grunnleggende grepet for å bli hørt og sett er å sikre at det ikke er mulig, og i det minste ikke så lett, å utelate rettighetene personer med utviklingshemming har, ikke minst i forbindelse med saker som er underordnet særlover.
Katharina Rusteberg fra foreningen Isaac understreket at ytringsfriheten forutsetter et språk, og viktigheten av å innfri rettighetene til språk, språkopplæring og språkutvikling for personer som helt eller delvis mangler talespråk. Hun også påpeker viktigheten av inkorporering av CRPD og den forrangen det vil gi i forhold til særlover. Skal Stortinget lykkes med sitt ønske og intensjon med å sikre rettighetene og rettssikkerheten til personer med utviklingshemming er disse innspillene, inkorporering av CRPD i Menneskerettighetsloven, hovedsvaret på spørsmålet fra Per Olaf Lundteigen (Sp).
Innspill om arbeidsinkludering
Under høring ble behovet for styrking av ordninger som fremmer arbeidsinkludering påpekt. Ett slikt viktig tiltak er at veiledning og oppfølging av arbeidstakere og bedrifter ikke kan være tidsavgrenset slik det er i dag. Karriereplanlegging med tettere kontakt mellom utdanning og arbeid må styrkes slik at en sikrer lengre løp eller planhorisont.
Mangel på fag og profesjonskompetanse
Flere påpeker også den store mangelen på fag- og profesjonskompetanse i utformingen og gjennomføringen av tiltak og tjenester, samt en sikring av brukermedvirkning og selvbestemmelse i forbindelse med dette arbeidet. Forholdet mellom realkompetanse og formell/ faglig kompetanse ble eksempelvis besvart av Fagforbundet med at assistenter må få anledning til å formalisere sin realkompetanse og bygge den ut til formalisert fagkompetanse gjennom utdanningsløp og fagbrev, og fagarbeidere må få mulighet til profesjonsutdanninger på bachelornivå. Fagforbundene var samlet i synet på den store mangelen på profesjons- og fagkompetanse, og behovet for tiltak for å sikre forsvarlighet i tjenestene til personer med utviklingshemming.
Leder av arbeids- og sosialkomiteen Kirsti Bergstø (SV) takker for innspillene og informerte om at de nå skulle ta fatt på behandlingen. Du kan følge meldingen på Stortingets nettside.
Program og video fra høringen finner du på Stortingets nettside.
------
Bilde: Brukerorganisasjoner NFU, FFO, Norges Handikapforbund, Unge Funksjonshemmede og SAFO