CRPD-nettverk i Østfold
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, USHT Østfold, har med tilskuddsmidler fra Bufdir og Statsforvalteren i Oslo og Viken, etablert et CRPD-nettverk med fokus på Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. CRPD er en forkortelse for FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Nettverket består av 10 østfoldkommuner. Gjennom 2024 arrangeres det syv samlinger med fokus på hver av de syv kapitlene i veilederen.
Bilde, fra venstre: Christine Bakkehøy, Jonas Magnussen, Eivind Bjørnstad og Jon Kristian Kolstad
Bakgrunn
-En av grunnen til å etablere nettverket var at vi ønsket å revitalisere et allerede eksisterende fagnettverk i regionen og samtidig spre informasjon om konvensjonen og innholdet i den nasjonale veilederen. Det er en del av USHTs samfunnsoppdrag, sier Jon Kristian Kolstad ved USHT Østfold.
-Under pandemien var det få faglige treffpunkter mellom kommunene. Vi vil legge til rette for at kommunene og tjenestene til personer med utviklingshemming har en arena for erfaringsutveksling, der de kan treffes og lære av hverandre og kanskje få idéer som man kan ta med seg tilbake til egen kommune, forteller Eivind Bjørnstad ved USHT.
Fjerde samling med tema; Livsfaser og overganger
Tirsdag 18. juni var nettverket samlet på Litteraturhuset i Fredrikstad for fjerde samling. Temaet denne dagen var veilederens kapittel fire, Livsfaser og overganger. Gjennom dagen var det innlegg om Uteteam Barn og Unge fra Sarpsborg kommune. Halden kommune presenterte hvordan de legger til rette for gode overganger fra videregående skole til dagsenter gjennom hospitering.
Bilde: Christine Bakkehøy og Ola Ervik Gjersdal.
Frode K. Larsen fra Aldring og helse er doktorgradstipendiat og snakket om aldring hos personer med utviklingshemming. Han presenterte nyere forskningen på feltet, psykiske og somatiske problemstillinger ved aldring, demens og tipset om ulike ressurser og verktøy som man kan finne på Aldring og helses nettsider.
Ingrid Dyson fra Helt Med, presenterte arbeidet de gjør med å få personer med utviklingshemming og autismespekterforstyrrelser i jobb gjennom å samarbeide med både kommuner og private bedrifter.
Alle samlingene er organisert slik at deltakerne får en blanding av kunnskapspåfyll fra eksterne bidragsytere fra SOR, Helt Med, NAKU, Aldring og helse og andre. Representanter fra kommunene som deltar, holder fremlegg om hvordan de tilrettelegger tjenestene på ulike områder og på alle samlingene er det lagt opp til at deltakerne få arbeide i grupper med refleksjonsoppgaver og erfaringsdeling.
Arbeidsgruppen
Arbeidsgruppen har en viktig funksjon i planlegging og utforming av programmet for samlingene. I tillegg til Jon Kristian og Eivind fra USHT, består gruppen av representanter fra tre av kommunene, NAKU, samy Jonas Magnussen og Christine Bakkehøy som begge har lang fartstid i brukerrådsarbeid i henholdsvis Fredrikstad og Halden kommune.
-Jeg ble spurt om å være med i arbeidsgruppen og synes det virket interessant, sier Magnussen.
-Jeg ble også spurt og synes innholdet og temaene som blir tatt opp er veldig viktige. Vi har flere og flere oppgaver på samlingene, forteller Bakkehøy.
Bakkehøy og Magnussen har begge holdt innlegg der de har fortalt om hvordan brukerråd fungerer i kommunene de bor i. I tillegg har Magnussen presentert en film der han intervjuer etatsjefen i Fredrikstad kommune om brukerråd. Bakkehøy har presentert arbeidet med det nye arbeids- og aktivitetssenteret som er under bygging i Halden. På samlingene har de oppgavene å dele ut brosjyrer og introdusere foredragsholdere. I tillegg presenterer de temaene fra samlingen tilbake til brukerrådene i kommunene.
-De kommunen som enda ikke har etablert brukerråd, bør få i gang det arbeidet med en gang, sier Magnussen med støtte fra Bakkehøy.