Rettighetsseminar, Ingenting om meg uten meg!

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Alle deltagerne står utenfor hotellet

Dagene 17. - 18. oktober 2024 var det rettighetsseminar INGENTING OM MEG UTEN MEG i Oslo.  

Til sammen 12 personer med utviklingshemming fra nesten hele landet møttes på Scandic Vulkan og arbeidet med spørsmål knyttet til rettigheter i CRPD.

På oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet har SOR og Bufdir sammen med NFU, Oslo Met og NAKU arrangert seminaret. Britt Evy Westergård fra Oslo Met og Aud Elisabeth Witsø fra NAKU modererte samlingen sammen med hovedarrangøren SOR, ved Linn Slette.

Dette er det andre rettighetsseminaret som er arrangert i kjølvannet av St.meld. 8 Det handler om å bli sett og hørt. Menneskerettigheter for personer med utviklingshemming. Du kan lese intervju med Bufdir når de lanserte rapporten fra rettighetsseminaret på naku.no. Det første rettighetsseminaret ble arrangert i 2019.

Deltakerne møtte forberedt      
Deltakere var forespeilet følgende: Alle mennesker er like mye verdt. Og alle mennesker har de samme rettighetene. Det er ikke alle som får innfridd rettighetene sine. Det betyr at noen blir urettferdig behandlet. De får ikke de samme mulighetene som andre. Det må vi gjøre noe med. Derfor skal Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) arrangere et seminar. Det gjør de sammen med Stiftelsen SOR. Du vet noe om hvordan det er å være voksen med utviklingshemming i Norge. Du har mye å lære oss. I seminaret skal vi jobbe for:

- At du får sagt hva du mener, og at du blir tatt på alvor.
- At du får fortelle om ting som er viktig for deg og ditt liv.
- At du kan komme med innspill på hvordan Norge kan bli bedre for alle.
- At politikerne lytter til dine meninger.
- At du får være med å bestemme politikk.

På forhånd hadde deltakerne også forberedt seg på følgende spørsmål:

Hvordan har du det når andre ikke hører på det du har å si? Hvordan tror du andre opplever det å ikke bli hørt? Hva kan du gjøre for å bli hørt om viktige ting i livet? Hva syns du må bli bedre for personer med utviklingshemming i Norge?

På seminaret jobbet deltakerne både i grupper og i plenumssesjoner
I grupper jobbet deltakerne med rettighetsplakater, som ble presentert og gjennomgått i plenum. 

Mange var spente på hvordan det ville bli å treffe nye folk og være med på seminaret. Tine Gladsø hadde tatt turen fra Namsos. På spørsmål om hvordan hun har hatt det på seminaret forteller hun;

Det har vært særlig lærerikt og spennende å høre de andre deltakerne fortelle sine erfaringer. Også håper jeg at ministeren og ombudet, som kommer i morgen, tar med seg viktige ting fra seminaret, for målet er jo at utviklingshemmede skal få det bedre.

Besøk av kultur og likestillingsministeren og likestillings- og diskrimineringsombudet
Generalsekretær i NFU, Hedvig Ekeberg (bildet under), ønsket god morgen og velkommen til dag 2 av seminaret. Hun poengterte at deltakerne hadde en viktig jobb å gjøre og ønsket lykke til med forberedelser til besøket av Lubna Jaffery og Bjørn Erik Thon.

Etter noen timers arbeid med å jobbe frem viktige tema og spørsmål, var deltakerne klare for å ta imot Kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery og Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon.

Bilde av noen av deltakerne sammen med Lubna Jaffery og Bjørn Erik Thon

På spørsmål om hva det betyr at ministeren og ombudet skulle komme på besøk sa Caroline Holth fra Oslo og Hans Petter Nilsskog fra Bodø.

Caroline Holth og Hans Petter Nilsskog

- Vi både gleder oss og er spente på dette her. Det skal bli spennende å høre hva de sier til spørsmålene våre og om de får noe nyttig å ta med seg videre.

Spørsmål og innspill til Lubna Jaffery og Bjørn Erik Thon
Blant spørsmål og innspill deltakerne tok opp var; Hva kan dere gjøre med at så mange personer med utviklingshemming opplever mobbing? Hva kan dere gjøre med at flere blir tvangsflyttet mot sin vilje? Hva kan dere gjøre for at personer med utviklingshemming blir lyttet til? Kommer CRPD inn i menneskerettighetsloven?

Ministeren og ombudet svarte så godt de kunne. De ga uttrykk for at det var både viktig og inspirerende å møte deltakerne. Begge var opptatt av at personer med utviklingshemming skal bli sett og hørt, og det er viktig at de tar opp saker de er opptatt av og som de opplever som urettferdig med folk som kan hjelpe dem i den kommunen de bor.

På spørsmål om det blir flere rettighetsseminar svarte Lubna Jaffery
- Jeg tenker seminarene er viktig for å møte dere. Vi trenger å høre dere. At det har gått 5 år siden sist, det er for lang tid. Hvor ofte synes dere at det skal være? Kanskje annethvert år?

Bjørn Erik Thon oppfordret alle til å ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet som holder til i Oslo.
- Kom gjerne på besøk, send oss en mail eller ring! Vi er her og vil gjøre så godt vi kan for å hjelpe folk dit de kan få hjelp dersom de opplever seg diskriminert, sier Thon.  

Oppdragsgiveren Bufdir var også til stede på seminaret begge dager
De har vært observatører og skrevet mange notater fra både plenums- og gruppesamtalene.

Her er Bufdir representert v/Cecilie Håkonsen Sandness og Kristina Haugen Moe Cecilie Håkonsen Sandness og Kristina Haugen MOe

Silje Vie Solhjell, fungerende avdelingsdirektør i Bufdir trekker frem FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)

- Seminaret er viktig som ledd i arbeidet for at personer med utviklingshemming skal bli hørt og for at rettigheter skal bli ivaretatt. Det er også i tråd med prinsippet om Ingenting om oss uten oss. Som også er forankret i CRPD, sier Solhjell.

Solhjell er fornøyd med seminaret
- Seminaret har vært veldig bra og vi vil takke deltakerne. Det har vært veldig inspirerende å høre dem fortelle og dele av sin kunnskap og erfaringer. De har tatt opp viktige områder å jobbe videre med. Det har kommet mye viktig informasjon som vi i Bufdir tar med oss videre for å jobbe for likestilling og ikke-diskriminering, påpeker Solhjell.

Rapport fra seminaret
I kjølvannet av rettighetsseminaret skal alle innspill samles og det skal skrives en oppsummerende rapport. Rapporten skal publiseres gjennom SOR og formidles i både kort- og langlest format og i ulike kanaler.

Tv BRA står å intervjuer og filmer en av deltagerne

TV-BRA var også tilstede for å lage reportasjer fra rettighetsseminaret. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon