Gratis webinar styrker kunnskapen i tjenestene til personer med utviklingshemming
Gjennom en rekke med åpne webinar ønsker USHT Trøndelag i samarbeid med USHT Innlandet å styrke kompetansen i tjenestene til personer med utviklingshemming. Eksempler på temaer i webinarene er utviklingshemming og epilepsi, observasjonskompetanse, utviklingshemming og aldring, hva utviklingshemming er, beslutningsstøtte, lavaffektiv tilnærming, adferdsanalyse, ernæring og helseoppfølging - Det har vært gode tilbakemeldinger fra deltagerne og fra ledere i kommunene. Vi ser at flere og flere kobler seg opp når vi kjører webinarene, og det er deltagere fra hele landet, sier Gro Nina Helberg som jobber i USHT Trøndelag.
Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) får hvert år oppdragsbrev fra Helsedirektoratet og «Kvalitet i tjenestene til personer med utviklingshemming» har vært nasjonalt satsingsområde i flere år. Dette oppdraget har USHTene i hele landet løst på flere forskjellige måter. De har hatt ledernettverk og fagdager, ansvar for ABC-opplæringa og arrangert læringsnettverk.
-Det er generelt lite ressurser i kommunene til å sende ansatte på kurs og videreutdanninger. Samtidig er det flere og flere ansatte med liten formell kompetanse i tjenestene til personer med utviklingshemming. Dette øker behovet for faglig påfyll gjennom andre kanaler. Her kan vi i USHT bidra, sier Gro Nina til oss i NAKU når vi har kontakt med henne for å lære mer om webinarene de nå arrangerer.
- Vi har gjennom et ledernettverk vi koordinerer for ledere i tjenestene til personer med utviklingshemming i Trøndelag over tid fått signaler om at de ønsker korte og konsise opplæringer for ansatte i tjenestene, forteller hun videre.
Høsten 2023 spurte de lederne i ledernettverket hva de så for seg at USHT kunne bidra med for å imøtekomme deres ønsker og behov. Undervisning om aktuelle teama og påfyll av kunnskap om noe de kan ta med seg ut og ta i bruk i praksis på sin arbeidsplass var et viktig innspill. De landet på 45 minutters lunsjwebinar og lederne kom med flere innspill til tema de ønsket i webinarene. USHT hentet også innspill om aktuelle tema fra habiliteringstjenestene og NAKU. Målgruppen for webinarene er alle ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming.
Ida Stene Tangstad og Gro Nina Helberg fra USHT Trøndelag
Teams er valgt som plattform da de fleste kommunene nå er godt i gang med å bruke det som verktøy og ansatte er kjent med bruk av dette. De krever heller ikke påmelding, det er bare å logge seg på.
- Webinarene er selvsagt gratis som det meste annet USHT arrangerer, sier Gro Nina. I februar 2024 arrangerte vi det første webinaret, og vi var veldig spent på om noen logget seg på i det hele tatt. Heldigvis var det ganske mange som allerede på det første webinaret, som handlet om Utviklingshemming og epilepsi, logget seg på, sier hun.
Gro Nina Helberg forteller videre at målet er å arrangere et webinar per måned, med unntak i sommerferien. Tidsrammen er 11.30-12.15 hver gang. - 45 minutt er gjennomførbart for kommunene å få til å delta på i en travel arbeidshverdag sier de, og vi ønsker å være lydhør for det.
- Det har vært gode tilbakemeldinger fra deltagerne og fra ledere kommunene, sier Gro Nina. Vi ser at flere og flere kobler seg opp når vi kjører webinarene, og det er deltagere fra hele landet.
Mange sitter sammen når de deltar, og det syns vi er fint. Det gir muligheter for refleksjon sammen i gruppene etter webinaret og vi får også tilbakemelding fra noen ledere om at de har satt webinarrekken inn i planer på arbeidsplassen, noe vi syns er veldig kjekt å høre.
Arbeidet med å planlegge og arrangere webinarene er altså et samarbeid mellom USHTene i Trøndelag og Innlandet. - Ved å samarbeide når vi ut til enda flere aktuelle deltagere, fordeler arbeidsbyrden, kjenner til flere fagressurser å forespørre om å bidra med foredrag. Et slikt samarbeid syns vi er veldig fruktbart, sier Gro Nina.
Mer informasjon om webinarene og hvordan du deltar finner du på nettsidene til USHT. Allerede tirsdag 5. november handler webinaret om «Lav affektiv tilnærming» og 3. desember om «Bedre helseoppfølging for personer med utviklingshemming».