Vi på NAKU har fått ny medarbeider. Hils på Stian!
Stian Slotnes Larsen er vår nye kollega på NAKU. Han fikk sin bachelorgrad i vernepleie på Høgskolen i Lillehammer, og har sin mastergrad i atferdsvitenskap fra OsloMet. Han kommer opprinnelig fra Gjøvik, men har de siste 12 årene stort sett bodd i Trondheim. Vi har tatt en prat med Stian.
Kan du fortelle litt om din bakgrunn som student?
Jeg ble utdannet vernepleier ved HiL (nå HiNN) i 2011. Bacheloroppgaven min skrev jeg om det å jobbe med inkludering i skolen, og den dreide seg om vernepleierens rolle for å ivareta prinsippet om en skole for alle. Masteroppgaven baserer seg på undersøkelsen av en manual for behandling for selvskading, som jeg har vært med å oversette. Denne behandlingen har som mål å redusere selvskading ved hjelp av funksjonelle analyser, ferdighetstrening og etablering av alternativ atferd som tjener den samme funksjonen. Det var to deltagere med i studien, som var utformet som et innen- deltager-design, og begge viste fortsatt reduksjon i selvskading 8 uker etter behandling.
Hva engasjer deg i jobben på NAKU?
Jeg engasjerer meg spesielt for å bidra til å forebygge psykiske helseproblemer og utenforskap. Dette var også et fokus når jeg jobbet i skolen, inspirert av Cato Brunvand Ellingsens oppfordring til ansette vernepleiere som inkluderingsagenter i grunnskolen. Jeg tror fellesnevneren er inkludering, enten det dreier seg om barn eller voksne. Som min kollega Elvira ønsker jeg å være en bidragsyter for utsatte barn eller voksne i sårbare situasjoner. I de siste nesten fem årene har jeg vært engasjert i mistenkte og tiltalte personer med utviklingshemming sitt møte med strafferettspleien, mens jeg har vært ansatt i sentral fagenhet for tvungen omsorg ved St. Olavs hospital. Dette dreier seg om personer som i en eller annen grad har falt utenfor. Forebygging av utenforskap er et viktig tema også på det rettspsykiatriske feltet.
Hva fikk deg til å si ja til ansettelse ved NAKU?
Jeg har i mange år, stort sett hele mitt profesjonelle liv, hatt utbytte av NAKUs arbeid med å spre kunnskap til fagpersoner som jobber med personer med utviklingshemming. Siden jeg har jobbet i både bo- og aktivitetstilbud, som vernepleier i grunnskolen og vært med i oppstart av et regionalt tilbud innen psykisk helsevern for personer med utviklingshemming og autisme, har informasjonen NAKU bidrar med vært til god nytte. Det å nå få mulighet til å jobbe i NAKU, synes jeg er stas, og jeg gleder meg til å jobbe med å spre kunnskap, være deltager i fremtidige prosjekter og slik bidra til at personer med utviklingshemming og deres nærpersoner får bedre vilkår. Jeg skal til å begynne med ha ansvaret for psykisk helse i kunnskapsbanken, noe jeg ser på som en spennende utfordring.