Samling i Sandnessjøen for USHT-nettverket på Helgeland

I forrige uke kunne driftskoordinatorene Elin Pladsen og Thea Pettersen Kirkeby fra Utviklingssenteret i Nordland, innlede samlingen i Sandnessjøen.
Ny kommune tilknyttet nettverkssamling
Utviklingssenter for sykehjem- og hjemmetjenester (USHT) i Nordland arrangerte 2. og 3. april den andre fysiske samlingen i «Nettverk utviklingshemming Helgeland», og en ny kommune, Leirfjord, ble ønsket velkommen. Hattfjelldal kommune deltok på sin første fysiske samling. Nettverket består nå av ansatte i 10 kommuner og Habiliteringsavdelingen ved Helgelandssykehuset.
Etter en fantastisk konsert med bandet Ingvilds (som hadde 30-årsjubileum i fjor), ledet av Thor Eriksen ved Kulturskolen for alle i Sandnessjøen, kunne driftskoordinatorene Elin Pladsen og Thea Pettersen Kirkeby fra Utviklingssenteret i Nordland, innlede samlingen. De har også arrangert et webinar som har vært åpent for alle, og en samling for deltakere i nettverket som har foregått med videoløsning.
Plenumsdiskusjoner og samarbeid
Habiliteringstjenesten Helgelandssykehuset uttrykte ønske om å være en sparringspartner for nettverket. Vefsn kommune presenterte i løpet av plenumsdiskusjonen sine møtepunkt og fritidsmuligheter, inkludert «VAKU Nordland» og «SAKU Nordland», noe du kan lese mer om her.
Pårørendesamarbeid i Alstahaug kommune
Siv Elin Grimsø og Eva Vik Persen fra Alstahaug kommune delte sine erfaringer med godt pårørendesamarbeid. De har lyktes med et tverrfaglig samarbeid hvor foreldrene til personer som mottar tjenester er inkludert, med fokus på relasjonsbygging, reell medvirkning, og å ta bekymringer på alvor. I et lederutviklingsprosjekt undersøker de hvordan kommunikasjon og samhandling med foreldre kan forbedres.
Kvalitet i tjenestene
Trude Hartviksen, Phd, forskningssjef i Vestvågøy kommune og tilknyttet USHT Nordland, underviste og veiledet deltakerne i hva som definerer kvalitet i tjenestene. Hun fremhevet viktigheten av at tjenestemottakere føler seg trygge og fornøyde, og at tjenestene er virkningsfulle, rettferdig fordelt, og involverer brukerne. Hun understreket også betydningen av kunnskapsbasert praksis og nasjonale veiledere. I samtale med NAKU, påpeker Hartviksen viktigheten av at deltakerne formulerer tydelige mål for forbedringsarbeidet, og bruker god tid på de to første trinnene i Modell for kvalitetsforbedring: forberede og planlegge.
Dag to: Fokus på selvbestemmelse
Stian Slotnes Larsen fra NAKU satte søkelys på selvbestemmelse og brukermedvirkning, samt rettighetene til personer med utviklingshemming. Elin Pladsen avsluttet med å snakke om verdien av spørsmål og metoder fra anerkjennende organisasjonsutvikling i endringsarbeid, før resten av dagen ble satt av til erfaringsutveksling i grupper og på tvers av kommuner og planlegging av fremdrift i de enkelte kommunenes forbedringsarbeid.
Hvilket utbytte hadde deltagerne og hva ønsker de ulike kommunene å vite mer om
I sin tilbakemelding har nesten alle deltagerne i samlingen sagt at det å møtes, diskutere og dele erfaringer på tvers av kommune og arbeidssted og å lære av hverandre vært svært nyttig, i tillegg til faglig påfyll fra foredragsholdere. Deltagerne ønsker fremover å få vite mer om praktisk tilrettelegging for selvbestemmelse og brukermedvirkning, og også få mer informasjon om hvordan personer som mottar tjenester opplever at de får medvirket til disse og ivaretatt selvbestemmelsesrett. Flere andre temaer ble også forslått, deriblant målrettet miljøarbeid, emosjonell belastning/stress blant ansatte i tillegg til endrings- og læringspsykologi.
Fremtidige samlinger
Elin Pladsen minner om neste arrangement i nettverket, som er et åpent webinar, 5. juni. Dette handler om ernæring hos personer med utviklingshemming. Man kan lese mer om webinaret på nettverkets hjemmeside, samt melde deg på her.
– Det er viktig for oss at flere kommuner får muligheten til å delta i nettverket, da vi ser at disse møtepunktene er verdifulle for de ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming. De ønsker å lære mer om hva som bidrar til bedre vilkår for de som mottar tjenester og utveksle erfaringer med andre, avslutter Pladsen.
