Bok om Herleik Kristiansens kunst

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Boka Ousideren Herleik Kristiansens kunst, handler om grafikeren og keramikeren Herleik Kristiansen. Kristiansen er profesjonell kunstner med medlemskap i både Norske Billedkunstnere og Nord Norske Bildende Kunstnere. Han er blant annet innkjøp av Norsk kulturråd og Riksgalleriet. Det er gjennom sine linoleumstrykk at han har oppnådd status som kunstner.  Boka er forfattet av Gunnar Danbolt og  kom ut  i desember 2015. Kristiansens diagnose, utviklingshemming, kunne vært et hinder for  hans muligheter for å utvikle talentet sitt. Når dét ikke skjedde, skyldes det en serie med tilfeldigheter som forfatteren Gunnar Danbolt behandler nærmere i boka. 

Forfatteren analyserer først Herleik Kristiansens tegninger, keramiske arbeider og linosnitt før han setter verkene inn i noen større sammenhenger: årene på Trastad Gård, møtet med formingslærer Sigvor Riksheim og hennes montessori-inspirerte pedagogikk og ikke minst Art Brut-bevegelsen etter 1945 – som i dag kalles Outsider Art – som gjorde det mulig at også det en utviklingshemmet skaper, kan aksepteres som kunst, om det holder mål. Og det gjør det,for Herleik Kristiansens arbeider er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet i Oslo og Nord-Norsk Kunstmuseum i Tromsø, og han er medlem av Norske Billedkunstnere. Gunnar Danbolt (f. 1940) er professor emeritus i europeisk kunsthistorie ved universitetet i Bergen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om maleri og skulpturer fra antikken, middelalderen og renessansen, og om moderne kunst, kunstnere, kunsthåndverk og barnekultur. 


I 2006 kom filmen "Herleik- Fri som fuglen" Denne gir et vakkert portrett av kunstneren, men gir og mange spørsmål om vilkårene for hans virke som kunstner. Du kan bestille boka Ousideren Herleik Kristiansens kunst fra Sør-Troms Museum.
Du kan lese mer om utviklingshemmede og kunst på Nakus nettsider. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon