Internasjonal dag for personer med funksjonshemning

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)


Ca 650 millioner mennesker av verdens befolkning har en eller annen form for funksjonshemming.

I 1992 vedtok FNs generalforsamling å etablere 3. desember som Internasjonal dag for funksjonshemmede.

Dagen skal bidra til bevisstgjøring og fremme tiltak som kan bedre funksjonshemmedes situasjon, og gi like muligheter til alle mennesker – uavhengig av funksjonsnivå. 

Disability Art 
Ulike temaer har preget markeringen av dagen. I år er det ”Disability Art” – eller kunst laget av funksjonshemmede kunstnere, gjerne brukt som ”politisk våpen” i bevisstgjøringsprosessen om funksjonshemmedes rettigheter. 

En spesiallaget video-installasjon, Motion Disabled av Simon Mckeown, vil bli vist fredag i Argentina, Australia, England, Island, India, Irland, Kosovo, Latvia, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Skotland, Senegal, Sri Lanka, Uruguay, USA og i Norge - nærmere bestemt kun på Høgskolen i Harstad. 

I de fleste land vil den bli vist på store bygninger utendørs. Slik blir det for eksempel både i Liverpool og Glasgow. Av praktiske årsaker blir den i Harstad vist innendørs, i høgskole-foajeen, der den kjøres i loop hele dagen.        

Forbløffende video
Filmskaperen Simon Mckeown har over 20 års erfaring fra filmproduksjon både for TV – bl.a BBC og kommersielt for utvikling av dataspill. I Motion Disabled benytter han en teknikk som er vanlig i data-spill, sammen med 3D animasjon. 

I alt fremstilles 13 personer med funksjonshemming idet de gjør ulike aktiviteter som kickboksing og sykling. Den forbløffende video-installasjonen utforsker unikheten ved hver persons fysikk og utfordrer konvensjonelle forestillinger om bevegelse. 

Filmvisningen på høgskolen fredag har kommet i stand etter et samarbeid mellom Høgskolen i Harstad og VSA – The International organization on Arts and Disability.

Teksten er hentet fra Høgskolen i Harstad.

Filmen ble i 2009 vist på en bygning i Leeds
 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon