NAKU drar Norge rundt

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bilde av Harald Bjarte Reite - © Jøran WærdahlEtter sommerferien skal NAKU ut i alle norske kommuner for å komme i kontakt med deg som jobber med mennesker med utviklingshemming.

NAKU ble opprettet for å skape bedre levekår for personer med utviklingshemming i Norge. Dette målet skal nås ved at det faglige grunnlaget for tjenestene som ytes til denne gruppen styrkes. En av NAKUs viktigste oppgaver er derfor kommunikasjon mellom personell i de ulike kommunene, slik at de kan utveksle kunnskap og erfaringer.

- Kommunene skal yte tjenestene, NAKU skal drive formidling av arbeidet. Mange står ovenfor de samme utfordringene, vi ønsker å skape en arena for erfaringsutveksling og kompetansehevning for alle som yter tjenester til personer med utviklingshemming, sier leder i NAKU, Karl Elling Ellingsen.

De siste årene har NAKU blant annet samlet mye fagstoff på sine nettsider. I høst skal formidlingsarbeidet tas ut av skjermen og ut på arbeidsplasser i kommunene.

For å nå ut til kommunene, har NAKU ansatt 20 personer som vil ha ansvar for kommunene i hvert sitt fylke. Fra august til desember i år, vil de ta kontakt med habiliteringstjenesten og andre som er i kontakt med mennesker med utviklingshemming i sitt daglige arbeid. Her skal ansatte i kommunene inviteres inn i kunnskapsbanken på naku.no og til bladet Utvikling der man kan finne lett tilgjengelig fagformidling som kan styrke kompetansenivået på tjenestene.Bilde av alle under samlingen på Værnes i Nord-Trøndelag

Bilde av alle under samlingen på Værnes i Nord-Trøndelag - ©: Jøran WærdahlMen like viktig er det at de også skal samle inn eksempler på god praksis rundt omkring i norske kommuner. Cato Ellingsen har det siste året drevet tilsvarende formidlingsarbeid for NAKU i Oslo. Han sier det ikke mangler eksempler på god praksis i tjenestene som ytes til personer med utviklingshemming. Men det er få som skryter av arbeidet sitt.

- Mange ute i kommunene tror ikke at noen bryr seg om det de driver med. NAKU skal være en arena for skryt, sier Cato Ellingsen. Han forteller videre at noe av utfordringen i kommunikasjonen med ansatte i kommunene er at det finnes få formaliserte nettverk mellom tjenesteyterne.

Cato Ellingsen - ©: Kim Berge- Noen steder har man godt utviklet veiledningsgrupper og mange tar videreutdanning som igjen skaper igjen nettverk. En del leser norske og internasjonale fagtidsskrift, men det er så få blader innenfor dette feltet. Her tror jeg NAKU har en kjemperolle å spille fordi det skal være lett tilgjengelig – slik som e-læringskursene på naku.no. Cato Ellingsen

Ressursene på naku.no og bladet Utvikling er nettopp laget for at de skal være enkle å ta i bruk i en travel arbeidsdag. Aktuelle tema presenteres gjennom tekst, bilder, filmer og programmer som skal være til støtte i problemstillinger som gjelder både sosiale, helsemessige og psykiske aspekter ved levekårene til personer med utviklingshemming.

- Jeg har vært mye på naku.no selv og ser at det er et sted der man kan lese og finne igjen mye av det som diskuteres på personalmøter og med pårørende, sier Harald Bjarte Reite. Han er leder for Bo- og miljøtjenesten i Førde kommune og vil ha ansvar for NAKUs formidlingsarbeid i Sogn og Fjordane i høst.

- Det kan for eksempel være tema som helse og legehjelp. I dag har jeg inntrykk av at ansatte stort sett søker svar hos de mer erfarne på arbeidsplassen uten at de formelt sett har en slik faglig kompetanse. Hvis NAKU kan gjøre tjenestene mer standardiserte og med støtte i forskningsbasert kunnskap, er det bra, sier Reite.

Innen de 20 personene skal ut i kommunene i høst, skal nettsidene naku.no bli enda bedre og mer brukervennlig. Det skal ryddes og redesignes, slik at det blir enklere å navigere seg kjapt til de emnene en ønsker å lære mer om. I tillegg har bladet Utvikling fått nytt design og et mykere uttrykk som skal gjøre det faglige stoffet interessant og relevant til ansatte på arbeidsplassen.

NAKU ser fram til en spennende høst og ønsker alle en riktig god sommer!

Bildetekster:
Cato Brunvald har det siste året drevet formidlingsarbeid i Oslo kommune.

Harald Bjarte Reite skal i høst drive formidlingsarbeid for NAKU i kommuner i Sogn og Fjordane.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon