Ny vergemålslov og ny organisering av vergemålsarbeidet

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Ny organisering
Det sentrale siktemålet for vergemålslovgivningen er å sikre at interessene til mindreårige og de voksne som ikke kan handle på egen hånd, blir ivaretatt med respekt for den enkeltes verdighet og integritet. Formålet med revisjonen av vergemålslovgivningen har vært å sørge for økt rettssikkerhet, økt rettslikhet og økt kvalitet i vergemålsforvaltningen. En viktig forutsetning for dette var å samle den lokale vergemålsmyndigheten hos fylkesmannsembetene.  Den nye vergemålsloven danner derfor grunnlaget for en omfattende organisatorisk reform ved at Fylkesmannen overtar ansvar og oppgaver fra dagens kommunale overformynderier. Videre er en modernisering av regelverket påkrevet bl.a. for at Norge skal kunne tiltre FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Den nye vergemålsloven legger dermed større vekt på å ivareta den enkeltes integritet og selvbestemmelsesrett ved at vergemålet skal tilpasses den enkeltes behov og ønsker i større grad enn etter gjeldende rett.  
                                                      
Et av de sentrale formål med vergemålsreformen har vært å bygge opp en ny, moderne og effektiv vergemålsforvaltning. Fylkesmannen er ny lokal vergemålsmyndighet, og førsteinstans på vergemålsområdet. Fylkesmannen overtar det ansvar og de oppgaver som etter dagens lovgivning er tillagt de kommunale overformynderiene. De kommunale overformynderiene har i dag ansvar for forvaltning av rundt 50.000 løpende vergemål og finansielle midler på om lag 13 mrd. kroner. Tidligere har Fylkesmannen ivaretatt en klage- og tilsynsfunksjon overfor de kommunale overformynderiene.

Sentral vergemålsmyndighet er lagt til Statens sivilrettsforvaltning (SRF), og etableres som ny vergemålsavdeling i SRF. Sentral vergemålsmyndighet skal:

  • være klageinstans for Fylkesmannens vedtak etter vergemålsloven
  • føre tilsyn med Fylkesmannens i saker etter vergemålsloven (lovlighetstilsyn og finansielt tilsyn)
  • forhandle om innskuddsvilkår og fastsette hvilke finansinstitusjoner som skal benyttes for innskuddsformål
  • drive etatsledelse

Sentral vergemålsmyndighet ble lokalisert på Hamar fra 1. januar 2013. Den øvrige virksomheten ved SRF er lokalisert i Oslo.
På Vergemålsportalen www.vergemal.no kan du blant annet lese mer om forskrift til vergemålsloven og finne nyttige håndbøker og læringshefte. Ny forskrift til vergemålsloven er også laget.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon