Prosjekt "Modell for mestringskurs"

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bilde av laftet tømmer - © Karl Elling EllingsenHabiliteringstjenesten for voksne ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har de siste årene avholdt flere ulike mestringskurs. Målgruppen har vært voksne med utviklingshemming og/eller utviklingsforstyrrelser. Tittel på kursene har bl.a. vært ”Hvordan ta vare på egen helse?”, ”Helse og trivsel”, ”Samliv og seksualitet”, ”Arbeidsmiljø” og ”Venner og fritid”. Hensikten med kursene har vært å gi deltakerne kunnskaper og ferdigheter som styrker dem i deres møte med ulike tfordringer i hverdagen. I tillegg får de muligheten til å møte andre og etablere nye nettverk.
Bilde av laftet tømmer

Tilbakemeldinger fra kursdeltakerne og deres nærpersoner har vært positive. De sier blant annet at de har fått ny lærdom, nye bekjentskaper og blitt tryggere i sosiale sammenhenger. Nærpersoner har sett positive sideeffekter ved kursene. De forteller blant annet om kursdeltakere som har blitt flinkere til å snakke og formidle seg og har fått styrket sitt selvbilde. I kursene har vi lagt stor vekt på at deltakerne har medvirket i valg av tema og at de har kunnet delta på egne premisser.

Habiliteringstjenesten har gjennom disse kursene fått mange nyttige erfaringer som vi ønsker å systematisere, videreutvikle og formidle videre til andre. Høsten 2008 søkte vi derfor Helsedirektoratet om prosjektmidler og fikk positivt svar. Vi er nå i gang med å utvikle en modell for mestringskurs. Målsetningen er å utvikle en kursmodell som er tilpasset personer som er funksjonshemmet på grunn av kognitiv svikt.Denne modellen skal kunne anvendes av ulike arrangører, som for eksempel lærings- og mestringssentre, brukerorganisasjoner, kommuner og andre deler av spesialisthelsetjenesten.

For å lykkes med å utvikle en god modell er det viktig å bruke våre og andres erfaringer. Vi innhenter nå erfaringer fra tidligere kursdeltakere, nærpersoner, tjenesteytere, brukerrepresentanter, kursholdere og samarbeidsparter.

Så langt i prosessen har vi laget en foreløpig kursmodell. Til høsten vil vi i samarbeid med kommunale aktører, arrangere et kurs hvor modellen prøves ut. Kursdeltakerne vil være unge voksne som bor i foreldrehjem, egen leilighet eller bofellesskap. Kursets tittel er ikke bestemt ennå.

Prosjektet avsluttes desember 2009 og sluttrapporten vil være ferdig i mars 2010.

Prosjektleder: Fagkonsulent i ergoterapi Olaug Laukeland. Tlf. 55 53 50 00

olaug.lillehammer.laukeland@helse-bergen.no

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon