Videreutvikling av tjenestene

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Ulike former for fellesskapsløsninger har helt siden avviklingen av institusjoner vært den sentrale boformen for utviklingshemmede. I en rapport fra 2011 beskriver Kittelsaa og Tøssebro at av de utviklingshemmede som hadde egen bolig, bodde 79% i bofellesskap, 2% i bokollektiv og 18% i selvstendig bolig.
Nesten 9 av 10 utviklingshemmede leier sin bolig, det er det knapt hver femte ellers i befolkningen som gjør. Utleieren er i all hovedsak kommunen. Dette byr på flere slags utfordringer. Du kan lese mer om disse utfordringene i kunnskapsbanken.

I en perspektivartikkel, i tilknyttning til den nye boligmeldingen, vises det til at “en økende etterspørsel etter bolig blant personer med tjenestebehov, blir det som styrer boligetableringen i kommunene, og det fører til stadig flere store boligkomplekser og samlokaliserte enheter. Noen vil kalle det omsorgsgettoer. Kommunenes motivasjon er å effektivisere tjenesteproduksjonen ved å samlokalisere de som trenger tjenester på ett sted. Det er mye som taler for at det er behov for å endre perspektivet. Hvordan kan vi skape en bo- og tjenestesituasjon som legger til rette for den enkeltes mestring og utvikling, og gode levekår? Svaret på det er mest sannsynlig et mer differensiert boligtilbud og en videreutvikling av tjenestetilbudet i kommunene”.

Vår nasjonale kunnskapsbank har et eget område som vi har valgt å kalle ”bolig”. Her finner du også den nye boligmeldingen sammen med oppdatert forskning og eksempler på god praksis.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon