BPA og utviklingshemming – en erfaringskonferanse
Denne uken hadde utvalget som har fått i oppdrag å se på hvordan en kan styrke ordningen med BPA sine første møter. Samtidig arrangerte RO, NFU og NAKU en erfaringskonferanse om utviklingshemming og BPA som samlet over 100 deltakere på Ingeniørenes hus i Oslo. En av dem var leder for utvalget Marianne Skattum.
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ble rettighetsfestet i 2015. Etter visse vilkår har personer som mottar kommunale tjenester rett til å få disse som BPA. Fremdeles er det få personer med utviklingshemming som faktisk anvender BPA. RO, som har lang erfaring med å bidra kommunene til kunnskap om BPA, og NAKU, som skal bidra til det faglige grunnlaget for gode tjenester i kommunene, begynte i 2018 å diskutere hvordan vi kunne danne oss et bedre bilde av utviklingshemmedes anvendelse (og manglende anvendelse) av BPA. Underveis i dette arbeidet ble det klart at regjeringen ville sette ned et utvalg der også utviklingshemmedes anvendelse av BPA vil bli et tema. På bakgrunn av dette valgte vi å arrangere en erfaringskonferanse. Vi fikk også med oss NFU som arrangør.
Erfaringskonferansen som ble arrangert 21. november 2019 samlet saksbehandlere, ledere, andre fagpersoner og tjenestebrukere fra hele landet. Konferansen hadde både innlegg og tid til å utveksle erfaringer og presentere problemstillinger for hverandre. De to gruppearbeidene munnet ut i skriftlige innspill som arrangørene av konferansen skal summere opp og sende til utvalget.
Innleggene på konferansen hadde ulike perspektiv, men med gjennomgående fokus på at det er mulig å få til gode ordninger med BPA for personer med utviklingshemming, også for personer med svært komplekse utfordringer. Samtidig er det viktig å understreke at det er noen særlige problemstillinger knyttet til mange personer med utviklingshemming sin anvendelse av BPA som må adresseres for at rettigheten for disse skal bli reell. Dette gjelder forhold knyttet til arbeidsledelse, samtidig bruk av kompleks helsehjelp, behov for fagpersonell og anvendelse av BPA i såkalte bofellesskap der andre får andre tjenester for å nevne noen eksempler. Det var også flere som understreket at BPA ikke må være eneste måten folk med behov for bistand kan få fleksible tjenester med få folk som gir muligheten til å leve liv i tråd med egne ønsker og verdier.
Siden konferansen kom samtidig som utvalget hadde sine første møter, var vi så heldige at flere fra utvalget deltok på konferansen. Utvalgets leder Marianne Skattum hadde også en fin innledning om det kommende arbeidet deres. Forøvrig fikk vi høre fra Kongsberg kommunes arbeid med BPA som kan være et godt eksempel på grundig arbeid til inspirasjon for andre. Andre innledere gav oss innblikk i eksempler på hvordan en organiserte BPA for enkelte personer med utviklingshemming. Hele programmet finner du på RO sine nettsider.
Utvalget skal levere sin NOU innen 1. oktober 2020. Mandat og medlemmer finnes på regjeringens nettsider. Det er viktig at også forhold knyttet til utviklingshemmede og BPA blir adressert av dem, og det er da også viktig at dere som sitter på erfaringer med dette spiller inn disse til utvalgets arbeid. Vi i NAKU har laget egne nettsider om BPA og utviklingshemming. Her finner du informasjon om lovverket, forskning, gode eksempler og også en egen side om utfordringer. Tips oss gjerne om nye eksempler, forskning og problemstillinger vi bør ta med på våre nettsider.