Det handler om å bli hørt og sett

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

I 2018 vedtok Stortinget å utarbeide en stortingsmelding om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming og på fredag ble stortingsmeldingen lansert. Lanseringen foregikk i regjeringens representasjonsbolig, og organisasjoner og politikere var invitert.

NAKU ved Linda Barøy og Aud Elisabeth Witsø var også invitert og etter en litt trøblete reise fra Trondheim som innebar kansellering og overbooket fly så kom vi oss allikevel til Oslo.

Lanseringen startet med en høytidelig åpning av Torshovskorpset, et korps for barn og ungdom med utviklingshemming og lærevansker. Du kan lese mer om korpset her. 

Vi ser et korps fra siden. De spiller inne, og mennesker sitter i bakgrunnen og ser mot de.

Menneskerettigheter for alle
Kultur- og likestillingsminister Annette Trettebergstuen lanserte Meld St. 8 (2022-2023) Menneskerettar for personar med utviklingshemming — Det handlar om å bli høyrt og sett. 

Trettebergstuen viste til status for realisering av menneskerettigheter for personer med utviklingshemming i Norge, og at meldingen er viktig for nettopp å kunne realisere menneskerettigheter. Trettebergstuen takket spesielt personer som deltok på menneskerettighetsseminar for deres innspill til meldingen.

- Menneskerettigheter gjelder selvfølgelig for alle, men arbeidet med meldingen begynner nå, påpekte Trettebergstuen.

Les mer om menneskerettighetsseminaret her. 

Glad og spent
Forbundsleder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt uttalte at NFU er veldig glad for at meldingen er lansert.

- Det at personer med utviklingshemming skal bli sett og hørt er en kampsak for NFU, og dette er starten på en ny prosess. Vi er spent på meldingen, og kommer til å lese den kritisk og vil benytte anledninger til å gi innspill på den, sier Tvedt. 

Lanseringen ble avsluttet med mer flott korpsmusikk av Torshovkorpset. Deretter var det kaffe og kaker, intervjuer med ministeren og mingling blant deltakerne.

Innspill til arbeidet
I arbeidet med stortingsmeldingen har NAKU blitt forespurt om å gi innspill flere ganger, og vi leverte skriftlige innspill i 2019 og i 2022. I innspillene har vi vist til forskningsbasert kunnskap relevant for feltet utviklingshemming. Vi har vist til gode eksempler fra praksis og vi også har foreslått tiltak.

Du kan lese innspillene vi ga i 2022 her. 

-I dag er det tid for å feire at meldingen er lansert, og så vil tiden fremover bli benyttet til å studere innholdet i Stortingsmeldingen nærmere og om den innfrir våre forventninger, uttaler daglig leder i NAKU, Aud Elisabeth Witsø. 

Bilde av to damer som sitter i en grønn sofa. De ser mot fotografen og smiler.

---------
Bilde 1: Kultur og likestillingsminister Annette Trettebergstuen blir intervjuet av TV-BRA
Bilde 2: Torshovskorpset
Bilde 3: Leder av NAKU Aud Elisabeth Witsø (t.v) og rådgiver Linda Barøy. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon