Fagsamling om overgangen fra voksen til eldreomsorg.

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Troms gjennomførte dagene 1. og 2. april 2025 samling for fagnettverket i tjenestene for personer med utviklingshemming. I alt var 13 kommuner representert under denne samlingen som hadde hovedfokus på overgangen fra voksen til eldreomsorg. Sindre Nordly og Mona Pedersen (bildet) fra USHT Troms stod for det praktiske ved fagsamlingen og loset forsamlingen gjennom dette på en glimrende måte.
For NAKU var det nyttig å møte engasjerte deltakere som delte erfaringer og tanker rundt ulike problemstillinger. NAKU ved Eivind Bjerksetmyr bidro med innlegg om overganger, diagnostisk overskygging og samarbeid mellom tjenester.
Overganger
Det ene innlegget så nærmere på ulike overganger personer med utviklingshemming vil kunne stå ovenfor gjennom sine livsløp og hva som vil være viktig elementer knyttet til dette. Det ble tatt utgangspunkt kapittel 4 i veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. I forbindelse med overgangen til alderdom ble det sett nærmere på temaer som personens livshistorie, nettverk, endringer i funksjoner og behov, observasjoner, kartlegging med mer.
Diagnostisk overskygging
I forbindelse med temaet diagnostisk overskygging så vi nærmere på utfordringer som kan følge av diagnosen utviklingshemming, slik som kommunikasjon, tidsforståelse, hukommelse, konsentrasjonsevne, evnen til å resonnere, emosjonsregulering med mer. Det ble sett nærmere på mer generelle trekk ved det å eldes, samtidig som vi også rettet blikket mer spesifikt mot aldring og helsetilstand blant personer med utviklingshemming. Videre så vi nærmere på demensutvikling og hvordan dette kan komme til uttrykk. Om disse temaene som omtales her kommer til uttrykk hos en og samme tjenestemottaker, så vil det være utfordrende å skille mellom hva det er snakk om. Om det i tillegg kan være snakk om psykiske lidelser, autisme eller andre utfordringer, så vil dette komplisere bildet ytterligere. Er det utviklingshemming, demens, aldring, psykiske lidelser eller annet som kommer til uttrykk når det skjer endringer ved tjenestemottaker. Noen ganger vil det være vanskelig å skille på dette. Hovedbudskapet var å være observant for eventuelle endringer, og ta seg tid til å undre seg over hvordan endringene eventuelt kan forklares.
Samarbeid mellom tjenester
Det ble tatt utgangspunkt i kapittel 2 i veileder til gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming hvor vi så på tverrfaglig samarbeid. Flere av tjenestemottakerne vil kunne ha behov for oppfølgning fra ulike faggrupper og sektorer for å kunne få et faglig forsvarlig tjenestetilbud. Kommunene fortalte om ulike erfaringer knyttet til å samarbeid med andre instanser innad i egen kommune. Noen kunne fortelle om utfordringer med å skape et godt samarbeid med for eksempel hjemmetjenesten, mens andre kommuner kunne vise til et omfattende og godt samarbeid der de enkelte enhetene og tjenestene hjalp hverandre på en konstruktiv og effektiv måte.
Steinfossen
Lisbeth Solunn fortalte om avdeling Steinfossen ved Alta omsorgssenter som er en egen sykehjemsavdeling lagt til rette for personer med utviklingshemming. Solum presentert deres erfaringer og rutiner som er utviklet for å ivareta en slik tjeneste på en god måte. Vi fikk høre om rutiner i forbindelse med innflytting, avklaringer knyttet til hvordan en skal forholde seg ved eventuell hjertestans, og om det eventuelt er snakk om andre behandlingsbegrensninger. Det ble også vist til ulike rutiner og erfaringer knyttet til når livet går mot slutten, smertelindring og hvordan tjenesten skal forholde seg i forbindelse med dødsfall, begravelse og omsorg for hverandre i etterkant av bortgangen.
Fra omsorgsbolig til sykehjem
Miriam Elisabeth Bøstein fra Hammerfest kommune fortalte om deres etablering av det de omtaler som spesialsykehjem. Vi fikk høre om utfordringer som dukket opp med aldrende beboere i bofellesskapet, noe som bidro til at de ønsket å tenke nytt. Det som tidligere var Isveien bofellesskap ble dermed til Utsikten spesialsykehjem, hvor de også etter hvert flyttet inn i nye og større lokaler. Bøstein presenterte ulike rutiner ved Utsikten, slik som samarbeid med sykehjemslege, bruken av Tidlige tegn, Sykehuspass, Lindrende skrin og Min historie. Vi fikk også innblikk i et tett samarbeid med pårørende og eksterne tjenester som Statsforvalteren, prest med mer.
Se også vår nettressurs, Temasider om Helsedirektoratets veileder.
(Dette er en nyhetssak som ikke oppdateres.)
