Forventer at staten sikrer studieplasser

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Utdanningskapasiteten må økes, sier leder i NAKU, Karl Elling Ellingsen. I dag la Fellesorganisasjonen- FO frem rapporten « Det som skal til», som peker på at det er behov for flere studieplasser i høyere utdanning innenfor helse-og omsorgsfag.

Les mer: FO-rapport: Det som skal til

- Jeg forventer at staten tar et klart ansvar og øker utdanningskapasiteten, og iverksetter tiltak som bidrar til at høgskolene og universitetene ønsker og blir i stand til å øke kapasiteten. Tiltakene må samtidig sikre at studiekvaliteten opprettholdes og styrkes.

Rapporten «Det som skal til» følger opp rapporten «Ingen tid å miste», som viste at vi mangler 20.000 vernepleiere i tjenestene til personer med utviklingshemming.

Les mer: FO-rapport: Ingen tid å miste- en kartlegging av kompetansesituasjonen i tjenester til personer med utviklingshemming

Myte
Rapporten «Det som skal til» knuser myten om at vernepleiere ikke ønsker å jobbe i tjenestene, men viser samtidig at visse forutsetninger må være til stede.

- Denne undersøkelsen viser at vernepleiere ikke velger bort å jobbe i de kommunale tjenestene og arbeid med personer med utviklingshemming. Tvert imot. Flesteparten, over 60 prosent, jobber nettopp her. Man kan få et feilaktig inntrykk av at vernepleiere ikke ønsker å jobbe i disse tjenestene, men problemet er rett og slett at det er for få vernepleiere. Det forsterkes av at vernepleiere også er etterspurt i en rekke deler av helse- og sosialsektoren, sier Ellingsen.

I tillegg viser rapporten at vernepleiere ønsker tilpasset turnus, et godt faglig miljø med flere vernepleiere, muligheter for videreutdanning og gode lønnsvilkår for å velge å jobbe i tjenestene til personer med utviklingshemming.

Les mer: FO-rapport: Knuser myten om manglende lyst til å jobbe i tjenestene

Legge til rette
Ellingsen peker på at kommunene, som arbeidsgivere, også må legge til rette for ansatte i helse-og omsorgssektoren kan ta videreutdanning.

- Kommunene har også mange oppgaver de må og kan ta tak i. De må drive et godt HMS-arbeid som forebygger slitasje og sykdom hos ansatte, og på den måten beholder kompetanse i tjenestene. De må også bidra til å finne løsninger som gjør det mulig å øke utdanningskapasiteten, og ordninger som stimulerer ansatte til videre kvalifiseringsløp.

1100 plasser
Forsknings- og høyereutdanningsminister, Henrik Aasheim, var en av dem som kommenterte rapporten, da den ble lagt frem på torsdag.

- I år var det 20 prosent flere som hadde vernepleierutdanning som sitt førstevalg når de søkte høyere utdanning. Rekordmange har søkt seg til universiteter og høgskoler i fjor og i år. Derfor har vi også opprettet flere studieplasser, blant annet 1100 studieplasser innenfor helse- og sosialfagsutdanningene, sa Aasheim under presentasjonen av rapporten.

Men han understreket at kapasiteten måtte økes på en måte som ikke går utover kvaliteten.

- Det er et stort behov for mennesker med ulike sosialfaglig kompetanse, og det er viktig å utdanne flere vernepleiere. Samtidig må vi sørge for at de som utdannes har god og relevant kompetanse. Derfor er det viktig at kapasiteten i utdanningene økes på en måte som også ivaretar kvaliteten.

Åpne opp
Aasheim pekte også på at regjeringen er opptatt av å åpne opp utdanningssystemet.

- Vi er opptatt av å gjøre utdanning og påfyll av kompetanse enklere. Vi jobber for å åpne utdanningssystemet enda mer, slik at enda flere skal få muligheten til å ta videreutdanning, uavhengig av hvor de bor og hvilken livssituasjon de er i.

Statsråden viste til at det finnes deltidstilbud for å bli vernepleier.

- Men vi må sørge for at tilbudene om videreutdanning eller å ta hele grader i voksen alder er tilrettelagt for folk, der de bor og lever, til jobben og til familielivet.

En slik tilrettelegging skal gjøre det lettere for Kommune-Norge å få tak i den kompetansen de trenger.

- Dette skal bidra til at det blir lettere for næringsliv og kommuner å få tak i den kompetansen de trenger. Jeg håper også at universiteter og høgskoler ser på hvordan de kan legge til rette for et mer fleksibelt utdanningstilbud i nettopp vernepleie, avsluttet Aasheim.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon