Høringssvar til ny barnevernlov

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

NAKU har nylig sendt inn høringssvar på forslag til endringer i barnevernloven. Forslagene omhandler etablering av et tilbud om tverrfaglig helsekartlegging av barn i barnevernet. 

Barne- og familiedepartementet beskriver at formålet med tverrfaglig helsekartlegging er å bidra til at kommmunal barnevernstjeneste, forsterhjem og institusjon settes i bedre stand til å gi barn som plasseres utenfor hjemmet forsvarlig omsorg og oppfølging.  Departementet foreslår videre at ansvaret for helsekartlegging av barn i barnevernet legges under Bufetat. Det vil også utarbeides nasjonale anbefalinger for innholdet i tilbudet. 

Her er NAKUs høringssvar: 
Høringsnotatet vurderes som gjennomarbeidet, detaljert og godt. NAKU støtter departementet overordnede vurderinger og forslag formulert i notatet. Tverrfaglig helsekartlegging vil etter vår vurdering være et viktig tiltak for å kunne avdekke helseutfordringer og igangsette mer treffsikre hjelpetiltak for barna.   

Videre følger innspill til presiseringer og tydeliggjøringer vi vurdere som nødvendig i endelig dokument.   

Tverrfaglig helsekartlegging - kompetanse     
I underkapittel 6.4 side 36 foreslås det at tverrfaglig helsekartlegging utføres av tverrfaglig spesialistteam bestående av faste deltakere. Vi vurderer at dette er vesentlig for å etablere en varig og effektiv struktur. “Mengdetrening” som det refereres til, er viktig og vil kunne øke kvaliteten på kartleggingsprosessen. Samtidig er det vesentlig at teamene besitter eller har tilgang til kompetanse på utviklingshemming og utviklingsforstyrrelser i planlegging og gjennomføring av helsekartlegging. Høringsnotatet beskriver at faglige bidrag fra spesialisthelsetjenesten blir vesentlig. Vi vurderer at forbindelseslinjen mellom kartleggingsteamet og nødvendig kompetanse i spesialisthelsetjenesten, som for eksempel habiliteringstjenesten for barn og unge, må beskrives tydeligere og mer detaljert for å sikre at denne kompetansen anvendes. 

Utviklingshemmede med ekstra sårbarhet for psykiske og somatiske helseutfordringer  
Underkapittel 2.1 og 2.2 viser til forskning på omfanget av helseproblemer blant barn i barnevernet. En viktig del av kunnskapsgrunnlag for forslaget om tverrfaglig helsekartlegging. I tillegg vet vi at barn og unge med utviklingshemming og utviklingsforstyrrelser er ytterligere utsatt for både psykiske og somatiske helseproblemer, som det fremkommer i rapportene Helseoppfølging av personer med utviklingshemming (NAKU 2007) og Utviklingshemming og psykiske helsetjenester (NAKU 2008). Dette styrker etter vår vurdering nødvendigheten av at det igangsettes tiltak med mål om å avdekke helseutfordringer. Samtidig forutsetter denne kunnskapen ekstra oppmerksomhet omkring utviklingshemming og utviklingsforstyrrelser som tilleggsfaktorer for ekstra sårbarhet. Dette bør etter vår vurdering skrives tydeligere frem.      

En kartleggingsdag  
I høringsnotatet beskrives det i underkapittel 6.4 at tverrfaglig helsekartlegging bør gjennomføres på én dag for å unngå å utsette barnet for unødvendig belastning ved at kartleggingsprosessen drar ut over lengre tid. Vi vurderer at å minimere belastningen så mye som mulig er et åpenbart viktig poeng. Samtidig vil mange med utviklingshemming ha vanskeligheter med å formidle og uttrykke seg på lik linje med andre barn. Kognitive funksjonsvansker innebærer blant annet utfordringer knyttet til mentale prosesser som persepsjon, tenkning, læring, problemløsing, oppmerksomhet og kommunikasjon. I praksis betyr det at man trenger lengre tid og/eller at man har behov for tilrettelegging for blant annet å kunne formidle og uttrykke seg til omgivelsene. Når det på side 37 i samme underkapittel skrives tydelig at fase to er en undersøkelsesdag, vil det etter vår vurdering være nødvendig å ha en tydeligere åpning for at barn med utviklingshemming og/eller utviklingsforstyrrelser vil kunne ha behov for at kartleggingsprosessen tilrettelegges og skjer på en annen måte. De individuelle behovene for tilrettelegging av en kartleggingsprosess må komme først, for deretter å tilpasse tidsbruken og omfanget til den enkelte.    

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon