Ernæringskartlegging av personer med utviklingshemming
I over 10 år har det vært klinisk ernæringsfysiolog i Sagene bydel, som blant annet er tilknyttet Tilrettelagte tjenester. Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle utviklet et eget [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Mange personer med utviklingshemming opplever både å være utsatt for helsesvikt oftere enn befolkningen generelt og mangel på gode helstetjenester oftere enn befolkningen generelt. NAKU utarbeidet i 2007 en rapport som tar opp denne utfordringen. Dette er forhold som er kjent av myndighetene, forvaltningen, fagpersoner, pårørende og utviklingshemmede selv. Dette er også dokumentert gjennom norsk og internasjonal forskning og norske utredninger.
NAKU publiserte i 2007 en rapport som viste til et behov for å iverksette tiltak som øker kunnskapen hos utviklingshemmede selv, hos nærpersoner og i helseapparatet. Rapporten kan du lese elektronisk fra denne lenken.
NAKU har også en nettside der forskning knyttet til helseoppfølging overfor personer med utviklingshemming presenteres.
På bakgrunn av rapporten fra 2007 er det laget et eget E-læringsprogram som inneholder ulike tekster og videosnutter om hvordan man følger opp helsesituasjonen til personer med utviklingshemming, og det er refleksjonsspørsmål knyttet til de ulike videoene. Programmet definerer sentrale begreper som betegnelsen utviklingshemming, sykdomsforløp, symptomer, hyppighet og statistikker, aldring, feilmedisinering og livsstilssykdommer, samt mer omfattende informasjon om organisering av den helhetlige helsetjenesten.
Videoene viser forskjellige situasjoner fra et bofellesskap. Den første filmen omhandler en situasjon hvor en mann, Tore, tisser seg ut, og hvordan personalet og de andre beboerne reagerer på dette, både umiddelbart og på sikt. For eksempel blir temaet tatt opp på et personalmøte i en annen film senere i programmet.
E-læringsprogrammet finner du fra denne lenken.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».