Internasjonalt samarbeid

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Visste du at det finnes forskning på hvilken rolle praktisk ledelse, kultur, størrelse på tjenester og antall tjenestebrukere har på kvaliteten av godt faglig arbeid? At ny innledende forskning indikerer mulighet for at stimulering av vagusnerven kan påvirke atferd hos personer med Prader-Willis syndrom? Eller at de i Taiwan utvikler indikatorer for implementering av funksjonsevnekonvensjonen i tjenestene?

Verdenskongressen ble avhold på et stort konferanseområdetI august ble verdenskongressen til IASSIDD avholdt i Glasgow, Skottland. IASSIDD er den internasjonale organisasjonen for vitenskapelig forskning på utviklingshemming, og forskere fra hele verden samles på deres kongresser for å presentere ny forskning og for å bygge internasjonale nettverk. Verdenskongressen rommer forskning fra ulike disipliner og i stor bredde. 

Et av temaene som tok mye plass på en konferanse som rommer inntil 16 parallelle sesjoner var utviklingshemming og aldring. Her møtes mange av de fremste forskerne på temaet for å diskutere ny forskning. I Norge har vi et eget kompetansemiljø som jobber med dette. Aldring & helse var tilstede på konferansen for å blant annet lede en av de parallelle sesjonene. For dem er et slikt internasjonalt arbeid viktig for å kunne styrke kunnskapen og kompetansen i tjenestene også her i Norge. 

Anita Gjermestad presenterer foran en fullsatt sal

Representanter fra VID markerte seg også med innlegg på to parallelle sesjoner. Fokus på inkluderende forskning og medborgerskap er sentralt i dette arbeidet. Vi har tidligere skrevet om det internasjonale nettverket Citizen Network som har koordinatorer også i Norge. De brukte verdenskongressen til presentasjoner, sosiale sammenkomster og nettverksbygging. Slike konferanser er nemlig ikke bare en anledning til å presentere egen forskning, men også å bygge nettverk og danne grunnlag for samarbeid på tvers av landegrensene. 

Det er ikke mulig å presentere alle temaene som ble tatt opp på konferansen. Det var også flere norske presentører og deltakere enn det vi har plass til å skrive om. Vi i NAKU har over flere år hatt samarbeid med ulike internasjonale aktører. Blant annet er vi assosierte medlemmer av AUCD som er en organisasjon for universitetssentre som jobber med tematikk knyttet til funksjonsnedsettelse. Neste år skal vi sammen med et av disse sentrene, North Dakota Center for Persons with Disabilities (NDCPD), sette et internasjonalt fokus på Inclusive Supported Employment. Se mer om dette på egne nettsider. 

Kunnskapstilfanget er stort hvis en ser internasjonalt. Søk etter internasjonal litteratur er en naturlig del av kunnskapsbasert praksis, og det er også mulig for norske fagpersoner og kommuner å samarbeide internasjonalt. I 2018 skrev vi eksempelvis om Sandnes kommune som i sitt arbeid med omorganisering og fagutvikling har hatt et samarbeid med Tizard centre. Dette er et av de fagmiljøene som markerte seg på IASSIDD sin verdenskongress. Deres arbeid med active support og positiv atferdsstøtte er sentrale tema i internasjonal forskning som også er relevant for det direkte arbeidet for personer i Norge. En av sesjonene var satt sammen av forskning fra Tizard centre i England, La Trobe i Australia og NTNU samfunnsforskning ved Jan Tøssebro. Her ble det diskutert forhold knyttet til ledelse, organisering, politiske føringer og kultur i tjenester i hjemmet til personer med utviklingshemming. 

Jan Tøssebro presenterer

Vi i NAKU vil gjerne høre om norske fagmiljø som samarbeider med internasjonale miljø. Vi anbefaler dere også til å se på programmet til IASSIDD sin verdenskongress. Kanskje finner du tema og fagpersoner som er relevante for ditt arbeid. De fleste forskere og fagpersoner blir glad for henvendelser angående sitt arbeid. Ta kontakt. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon