Nasjonal konferanse om voldsforebyggende programmet VIP
NAKU deltok på den første nasjonale VIP-konferansen som gikk av stabelen i Hamar 25. oktober. Konferansen samlet over 60 deltakere til faglig utbytte og erfaringsutveksling fra prosjektet VIP-voldsforebygging.
Kort om VIP
VIP er et voldsforebyggende program for personer med intellektuell funksjonsnedsettelse. Hensikten med VIP-kurs er at kursdeltagerne får bedre evne til å forstå egne følelser og evne til å sette grenser og forstå hva som er vold og overgrep. Likestillingssenteret har kjørt instruktørkurs i VIP-programmet siden 2019.
Les også reportasjen om VIP i kunnskapsbanken: Kongsvinger satser på voldsforebygging
Om konferansen
Annette Solberg, seniorrådgiver ved Likestillingssenteret forteller at målet med konferansen var å gi VIP-kommunen, referansegruppen og andre involverte informasjon om ny forskning innen feltet, samt samle erfaringer med VIP (Viktig interessant person) i kommunene.
Dagen startet med at Tone Åker, Høgskulen på Vestlandet og Kristina Areskoug, Högskolan Väst, Sverige/OsloMet holdt innlegg om lederforankring og presenterte foreløpige funn i følgeforskning av VIP-programmet. Deretter fortalte Maria Ingemarson ved Marie Cederschiöld högskola om planlagt effektstudie av VIP-programmet i Sverige.
John-Ingvard Kristiansen ved Bufdir var siste foreleser på programmet. Han informerte om TryggEst, og hva innebærer det å være en TryggEst-kommune, samt hva skal til for å bli det. Les mer om TryggEst på Bufdir sine sider. Bufdir har også en spilleliste på Youtube med filmer som er laget. Der finner du også filmen, TryggEst: Vold og overgrep mot personer med utviklingshemming.
Workshop og erfaringsutveksling stod på programmet etter lunsj.
Stort engasjement for VIP
Annette Solberg sier at dagen viste at de ansatte i kommunene har stort engasjement for VIP og opplever at det er viktig for mennesker med intellektuell funksjonsnedsettelse i deres tjenester.
- Samtidig viste diskusjonene at det er utfordrende å skape interesse i hele kommunen og nå ut til de som trenger det. Nå vil Likestillingssenteret og Nok. Hamar se nærmere på hva de kan gjøre for å nå enda bedre ut, avslutter Solberg.
--------
Bilde 1: Annette Solberg og de andre på Likestillingssenteret presenterer kursdeltakerne som har gjennomført VIP-kurs.
Bilde 2: Ansatte på Likestillingssenteret, fv. Elisabeth Strøm, Annette Solberg, Frøydis Sund, Heidi Rognlidalen og Henrik Harvey.
Bilde 3: Tone Åker, Høgskulen på Vestlandet og Kristina Areskoug, Högskolan Väst, Sverige/OsloMet
Bilde 4: John-Ingvard Kristiansen, Bufdir.
Bildene er tatt av Likestillingssenteret v/ Jørgen Berg-Sollien