Nyhetsbrev April

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Selvstendig med teknologi
Et nettbrett kan brukes til mye mer enn å surfe på nett eller se filmer. Et nettbrett kan også være en kilde til mestringsfølelse, selvstendighet og et aktivt liv. Det viser i hvert fall resultatene etter et prosjekt i Asker. Der fikk flere personer med utviklingshemming dagsplaner og adferdsavtaler på iPad.
− Brukernes aktivitet øke noe voldsomt. Vi ble overrasket over at det var så stor forskjell på ordinære tjenester og tjenester med bruk av adferdsavtaler på iPad, forteller prosjektleder Yvonne Milanes.
Det tok heller ikke lang tid før brukerne ble mer selvstendige og viste at de var i stand til å utføre mange oppgaver. En bruker lærte seg å vaske og tørke støv – helt på egenhånd.
−  Vi gikk inn med full håndledelse og viste brukeren hvordan man fukter og vrir opp en klut, og hvordan bevege kluten. Før måtte denne brukeren ha mange beskjeder under vaskingen. Til slutt trengte vi ikke å gi en eneste beskjed. Personalet ble helt sjokkerte da de så dette, de hadde aldri trodd at denne brukeren skulle klare å vaske så mye selv, forteller Yvonne.

Les mer om dette prosjektet i vår reportasje i kunnskapsbanken

 

Fra avvik til yrkesstolthet
For to år siden gjennomførte Helsetilsynet et landsomfattende tilsyn av kommunale helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. I 45 av de 57 kommunene hvor det ble foretatt tilsyn fant fylkesmennene til dels alvorlig svikt i tjenestetilbudet. En av disse kommunene var Sunndal i Møre og Romsdal. For dem ble tilsynet en vekker.
− Vi kom mer uheldig ut enn det vi trodde vi skulle gjøre. Vi trodde ikke vi hadde så mange avvik som det vi hadde. Vi ble nesten redde da vi så resultatet, sier Unni Wærnes Brevik. Hun er en av avdelingslederne for habilitering i kommunen.
Nå, to år etter, ville de ikke vært tilsynet foruten.
− Det har vært veldig mye jobb og mye dårlig omtale av oss, men vi har kommet et godt steg videre. Jeg tror vi kan si, med hånden på hjertet, at vi ikke ville vært tilsynet foruten, sier Unni.

Les hele reportasjen om snuoperasjonen i Sunndal i kunnskapsbanken

 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon