Nyhetsbrev oktober 2024
NAKU har i dag sendt ut et nyhetsbrev om hjertehelse for personer med utviklingshemming. På nettsiden naku.no kan du melde deg på vårt nyhetsbrev.
Viktige funn om hjertehelse for personer med utviklingshemming
Forskere fra NTNU Samfunnsforskning/St. Olavs Hospital, Universitetet i Agder, NTNU/NAKU og Universitetet i Bergen har identifisert betydelige barrierer som påvirker forebygging, diagnose og behandling av kardiovaskulære sykdommer (CVD) blant personer med utviklingshemming. Disse barrierene inkluderer:
1. Kommunikasjonsutfordringer: Personer med utviklingshemming møter vanskeligheter med å uttrykke plager og smerte, noe som kan føre til underrapportering av symptomer.
2. Begrenset forståelse av sunne livsstilsvalg: Utilstrekkelig kunnskap om sunne vaner og livsstilsvalg øker risikoen for CVD i denne gruppen.
3. Manglende opplæring for ansatte: Ansatte i bofellesskap og fastleger kan mangle tilstrekkelig kunnskap om CVD-forebygging og behandling.
4. Svakheter i helsesystemet: Norges helsesystem vektlegger pasientens proaktivitet, men det mangler infrastruktur og forebyggende tiltak spesifikt tilpasset personer med utviklingshemming.
5. Diagnostisk overskygging: Fokuset på kognitive utfordringer overskygger ofte andre mulige forklaringer på symptomer og atferd. Denne skjevheten påvirker både diagnose og behandlingsbeslutninger.
6. Uoppdagede hjertelidelser: Potensielt livstruende hjertelidelser har blitt oversett på grunn av antagelser (f.eks. å kalle noen “lat”) eller misforståelser om smerte (f.eks. tilskrive det “ryggsmerter”).
7. Selvbestemmelsesutfordringer: Å balansere retten til selvbestemmelse med behovet for adekvat omsorg er komplekst.
Personer med utviklingshemming har en høyere risiko for kardiovaskulær sykdom enn den generelle befolkningen. Likevel blir helseproblemer, som kardiovaskulær sykdom, ofte oversett fordi tilstanden psykisk utviklingshemming overskygger andre tilstander. Dette fører til mangler i forebygging, diagnose og behandling av kardiovaskulær sykdom i denne gruppen.
Studien er finansiert av DAM-stiftelsen. Lenke til original artikkel finner du nederst på denne siden i kunnskapsbanken.