Nytt prosjekt skal forbedre normerende produkter
Helsedirektoratet utvikler nasjonale normerende produkter. Dette omfatter faglige retningslinjer, veiledere, faglige råd, pasientforløp og pakkeforløp samt e-helsestandarder. Du kjenner kanskje til veilederen om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming? Nå skal et prosjekt vurdere hvordan kommunene forstår og bruker produktene med mål om bedre tilpasning av produktene til kommunenes behov, arbeid og tjenesteutøvelse.
Fredag 6. desember var kompetansemiljø, myndigheter, fagforeninger og KS samlet hos helsedirektoratet for å diskutere og gi innspill til hvordan helsedirektoratets normerende produkter fungerer og kan forbedres. Prosjektet er et samarbeid mellom direktoratet og KS.
På helsedirektoratets nettsider kan du lese mer om hva slike normerende produkter inkluderer. De skal hindre uønsket variasjon og sikre god kvalitet i tjenestene, bidra til riktige prioriteringer og løse samhandlingsutfordringer og sikre helhetlig oppfølging. De peker blant annet på hva som er god faglig praksis og hvordan relevant regelverk skal tolkes.
NAKU har de siste årene særlig jobbet mye med veilederen om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Vi var bidragsytere i utviklingsprosessen av veilederen og har vært sentral i arbeidet med implementering i kommuner. Vi har blant annet utviklet temasider om veilederen som bidrar til å utdype og vise eksempler på hvordan en kan jobbe etter veilederens anbefalinger.
Prosjektet til direktoratet og KS som skal være ferdig sommeren 2025, har både et faglig og lokaldemokratisk grunnlag og som mål å sikre normerende produkter som både bidrar til forsvarlige tjenester og understøtter det kommunale selvstyret og kommunens handlingsrom. På seminaret i desember diskuterte vi blant annet hva utfordringene med dagens normerende produkter er, hvordan nytteverdien kan økes og hvordan en kan sikre god implementering. NAKU la særlig vekt på det arbeidet som er gjort nettopp knyttet til veilederen om gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming.
NAKU har laget et skriftlig innspill til arbeidet med de normerende produktene. Her skriver vi blant annet at vi har inntrykk av at det er varierende kjennskap til veilederen i kommunene, og at det kommer frem store forskjeller knyttet til systematisk bruk av den. Vi tenker at flertallet kjenner til at veilederen har kommet, men ikke nødvendigvis innholdet i den eller at de har arbeidet systematisk med veilederen.
Sammen med Senter for omsorgsforskning, USHT Vestland og VID undersøker vi nå hvilke erfaringer ansatte, avdelingsledere og enhetsledere har med implementering av veilederen. Vi har en artikkel under arbeid som vi håper å få publisert i løpet av 2025.
I vårt innspill kommer vi med flere anbefalinger til hvordan normerende produkter kan implementeres og gjøres kjent i kommunale tjenester, og vi vil følge arbeidet Helsedirektoratet og KS har satt i gang knyttet til dette. Det er fortsatt et gap mellom de forventningene som stilles til kvalitet i tjenestene til personer med utviklingshemming og den faktiske situasjonen. Dette gapet jobber vi med å tette gjennom vårt arbeid med å formidle og støtte opp under fag og fagutvikling.