URO konferansen, Utviklingshemming – Rus – Opplysning

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Lise Holm, Erik Johan Steenbuch og Camilla Melvoll Berntsen

URO-lettomrus, arrangerte en dagskonferanse om utviklingshemming og rus i Skien den 21. og 22. januar. Konferansen hadde samme program begge dagene, og 200 deltakere fikk den med seg.

Lise Holm (t.v), prosjektleder i URO, forteller at etter konferansen ble fulltegnet fikk hun flere forespørsler daglig om det var mulighet for å delta.

-Responsen har vært helt overveldende, sier Lise.

I URO jobber personer med utviklingshemming/lærevansker og personer med fagutdanning sammen for å utvikle lettlest informasjon om rus og rusmidler. Prosjektet er finansiert av IOGT region sør, Sparebankstiftelsen Sparebanken sør og Dam via Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Metodesenteret i Danmark har utviklet informasjonsmateriell om rus tilpasset personer med utviklingshemming.

- URO-gruppa skal utvikle foredrag og informasjonsmateriell. Vi vil oversette og tilpasse det danske til norske forhold, samt utvikle eget materiell, sier Lise.

På konferansen hadde Kirsten Braatveit, psykologspesialist ved Helse Fonna, undervisning om utviklingshemming og rus. Hun viste til risikofaktorer for rusbruk, forekomst, kartlegging, utredning og behandling av rusmiddelbruk hos personer med utviklingshemming. I NAKUs kunnskapsbank kan du lese om dette i artikkelen «Rus: Forskning».

NAKU ved Linda Barøy holdt en presentasjon der hun viste til kunnskapsbankens fagartikler, materiell og ressurser om utviklingshemming og rus. Jan Gunnar Skoftedalen, leder av RHO (Rusfeltets hovedorganisasjon) delte informasjon om deres kunnskapsbase i temaet. 

Erik Johan Steenbuch og Camilla Melvoll Berntsen

Konferansierer var ekspertene i URO, Erik Johan Steenbuch og Camilla Melvoll Berntsen. Begge sier at konferansen har vært spennende og lærerik.

-Men noen ganger var det litt vanskelige ord, sier Camilla.

Lise er enig, men viser til noe Camilla har sagt tidligere; «At noen ganger må vi bruke fagspråk slik at fagfolk forstår» Dette er noe de er enige om alle tre.

Erik og Camilla synes det er viktig med en slik konferanse om utviklingshemming og rus.

- Å dele erfaringer og kunnskap er viktig, også for å klare å si nei til rus og rusmidler, sier Erik.

Camilla tilfører:

- Ja, så folk åpner øynene og blir oppmerksomme på oss, og det at personer med utviklingshemming også kan ha utfordringer med rus.

På spørsmål om hvordan det var å være konferansierer svarer begge at dette var gøy og at det frister til gjentakelse.

-Det var også nervepirrende siden det var så mange som skulle høre på, men følelsen etterpå har vært kjempebra, sier Camilla.

- Ja, vi fikk masse skryt og folk støtter oss, utdyper Erik.

Ansatte i Grep Arbeid var konferanseverter. De tok imot deltakerne, deltok med underholdning og guidet deltakerne på konferansen på en god måte. Grep er rådgivningsgruppe i URO-prosjektet og bidrar med gjennomlesing og innspill til URO på verktøy og materiell. 

Bilde av arbeidstakere i Grep som er verter på konferansen

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon